VZC-zwemmers sluiten jaar af met medailles op ONK

In zwembad De Drieburcht in Tilburg werd afgelopen weekeinde het Open Nederlands Kampioenschap zwemmen gehouden. De afvaardiging van VZC bestond uit een mix van zowel senioren als jeugdzwemmers.

Nadat zij vorige week vroegtijdig het toernooi om de SwimCup had moeten verlaten, moest de nog steeds niet geheel fitte, medaille kandidate op de vlinderslagnummers Femke Spiering, ook het ONK aan haar voorbij laten gaan.

De 14-jarige benjamin van de ploeg, Bridget Vermeer, verstuikte de avond voor het toernooi haar enkel en kwam daardoor ook niet aan de start. Anders was de kans groot geweest dat zij haar jeugdtitel op de 800M vrije slag had geprolongeerd.

Marjolein Delno prolongeerde haar Nederlandse titels op de 100M en 200M wisselslag. Op de 200M vrijeslag had zij te laat in de gaten dat in een buitenbaan een zwemsters erg hard van start gegaan was. Daardoor kwam zij op de eindstreep 0.04 seconden te kort voor haar derde titel. Delno werd in persoonlijke records van 54.04, vierde op de 100M vrije slag en 24.96, vijfde op de 50M vrije slag

Silke Holkenborg flankeerde Delno op het podium van de 200M wisselslag en 200M vrije slag. Beide keren werd Holkenborg derde en zwom zij persoonlijke records. Naast die derde plaatsen greep Holkenborg het zilver op de 400M vrije slag, eveneens in een persoonlijk record.

Op de eerste dag van het toernooi was Vincent Crooijmans sneller dan broer Sander. Daardoor won hij het brons op de 1500M vrije slag. Vincent was wat behoudender gestart dan Sander, die de eerste 300M met de wereldtopper Henrik Christiansen uit Noorwegen meezwom, en dat later in de race moest bekopen. Christiansen bleef in die race slechts 0.2 seconden boven het Europese record steken.

Ondanks het ontbreken van Spiering won VZC, achter de geheel uit internationals bestaande ploeg van PSV, in de samenstelling Marjolein Delno, Kirsten Verhalle, Josse Bergman en Silke Holkenborg zilver op de 4x200M vrije slag. Op de 4x100M vrije slag, waarin Maaike Issard de plaats ingenomen had van Holkenborg, werd een bronzen medaille gewonnen.

VZC was niet in de finale van de 4x100M wisselslag vertegenwoordigd. Door een onbegrijpelijke beoordelingsfout van een jurylid werd de estafette in de voorronde gediskwalificeerd. Helaas bestaat er in de zwemsport (nog) geen VAR. Anders was die diskwalificatie ongetwijfeld te niet gedaan. Een zekere medaille ging daardoor aan neus van de zwemsters van VZC voorbij.

Naast bovengenoemde medaillewinnaars werden er nog een flink aantal A- en B-finaleplaatsen behaald.

Josse verraste onder andere in estafetteverband met mooie (split)tijden op de 100M vrij slag in 56.91 en 200M vrije slag in 2.03.69 en PR’s op de 50M vlinderslag en 200M rugslag.

Aniek van de Weerd en Josse gingen samen van start in de B-finale van de 200M rugslag.

Door o.a. een kleine aanpassing van haar start zwom Aniek een mooi PR op de 50M rugslag.

Kirsten Verhalle mocht o.a. starten in de B-finale van de 200M wisselslag.

Josse en Maaike Issard zwommen samen in de B-finale van de 100M vlinderslag. Maaike mocht zelfs van start gaan in de A-finale van de 200M vlinderslag.

Daen Spoor, Jelle Nap en Olaf Achterberg vertegenwoordigde de heren van VZC. Daen zwom net als Jelle een PR op de 200M schoolslag. Onverwachts mocht Daen ook van start gaan in de B-finale van de 400M vrijeslag. Daarin was hij 3 seconden sneller dan ’s ochtends. Jelle mocht zelfs starten in de A-finale van de 400M wisselslag. In de voorronde zwom hij al een klein PR. In de A-finale was hij weer 1 seconde sneller. Ook op de 200M wisselslag zwom Jelle een PR. In de voorronde lukte dat nog niet maar in de in de B-finale wel.

Olaf, die alleen zondagochtend mocht starten op de 50M vrijeslag zwom in 24.26 slechts 0.2 seconden boven zijn PR.

Op zaterdagmiddag, tussen sessie 3 en 4, kwamen Robin Vermeer en Evica Klok aan de start op de 800M vrije slag voor junioren. Robin bij de meisjes junioren 1 en 2. Evica bij de meisjes junioren 3 en 4. Evica die eerst 1e reserve was, mocht alsnog starten door de afmelding van Bridget. Beiden zwommen halverwege de race nog op of onder hun PR, maar konden dat jammer genoeg niet volhouden. Alsof het zo moest zijn eindigden Robin en Evica allebei op de 13e plaats.

Categorieën: Geen categorie