Op de laatste dag van het NJJK zijn de trainers het zwembad niet uit geweest. Tussen de sessies bezochten zij een presentatie over de nieuwe wijze waarop zwemmers zich kunnen kwalificeren voor het eerstvolgende NJJK in december en vooralsnog de NJJK’s daarna.

Op de laatste dag van het NJJK staat altijd de 400M wisselslag op het programma. Evica Klok en Bridget Vermeer waren de eersten die van start gingen op die afstand. Evica mocht bij de junioren 3 in de eerste serie van start gaan. Dat deed zij voortreffelijk. Zij voerde van begin tot eind het veld met een ruime voorsprong aan. Na 5.35.43 tikte zij aan. Bijna 8 seconden sneller dan haar plaatsingstijd. Nadat de laatste en snelste serie, met daarin Bridget, gezwommen had bleek de tijd van Evica genoeg voor een hele mooie 5e plaats.

Bridget nam het op tegen Jelsie van Ruijven. Vooraf was al bijna zeker dat de gouden medaille naar één van beiden zou gaan. Bridget lag na de 100M vlinderslag op kop. Van Ruijven nam tijdens de rugslag die positie over en lag ook na de schoolslag nog ruim voor. Mogelijk dat Bridget dacht dat de afstand onoverbrugbaar was. Pas zo’n 65M voor het einde kwam zij er achter dat er toch nog kansen waren. Bridget zette aan en kwam heeeeel dicht bij van Ruijven. Op de finish scheelde het nog slechts 0.64 sec. Bridget’s tijd van 5.15.84 was goed voor het zilver.

De 100M vrije slag die door Lars Verhalle gezwommen werd, leverde hem in een tijd van 54.07 een 16e plaats op. Kort daarna klom Lars al weer het startblok op voor de 50M vlinderslag waarop hij na 26.68 aan tikte.

Op de 100M vrijeslag meisjes junioren 3 en jeugd kwamen 4 zwemsters van VZC aan de start.

Bridget zwom geen PR, zij had kort daarvoor de 400M wisselslag gezwommen,  maar haar tijd van 1.02.57 was wel goed voor een finale plaats. Bij de meisjes jeugd lukte het alleen Josse Bergman om zich voor de finale te plaatsen. Josse zwom 1.00.04. Kirsten Verhalle kwam tot 1.00.52 en Gaia Sterre Mirottie zwom 1.02.56.

Bridget, Kirsten en Gaia zwommen samen met Maaike Issard en Aniek van de Weerd ook de 50M vlinderslag. Bridget eindigde in 31.15 sec als 7e bij de meisjes junioren 3. Maaike werd de best geklasseerde VZC’ster in 29.99 zwom zij naar een 11e plaats. Aniek werd 12e in 30.11, Kirsten 20e in 30.57 en Gaia 29e in 31.12..

Op de 100M schoolslag bij de jongens jeugd kwamen weer Lars nu samen met Daen Spoor aan de start. Beiden zwommen kleine PR’s. Lars in 1.08.48 en Daen in 1.08.02. Die tijden waren goed voor respectievelijk een 8e en 5e plaats in de finale.

Het was niet echt spannend in de strijd om de finaleplaatsen op de 100M schoolslag bij de meisjes junioren 3. Er hadden zich maar 3 zwemsters voor dit kampioenschap geplaatst. Onder wie Bridget Vermeer. Net als Bridget deden de twee andere zwemsters het rustig aan. Alle drie waren immers al zeker van een finaleplaats. De gezwommen tijden zeiden dus niets over de kansen in de finale in sessie 7.

In één van de laatste programmanummers kwamen Robin Vermeer, Josse Bergman en Aniek van de Weerd op de 200M rugslag aan de start. Voor Robin was het haar individuele debuut op een NJJK bij de meisje junioren 1. Robin tikte na 2.50.22 aan en zwom daarmee een klein PR.

Aniek en Josse zwommen tegen elkaar in de snelste serie van de meisjes jeugd 1 en 2. Het lukteb Aniek helaas niet om haar PR te verbeteren. De door haar gezwommen 2.28.50 was goed voor een 8e plaats. Josse, die in baan 0 gestart was zorgde voor een enorme verassing. Tot 150M lag zij op koers voor het winnen van de gouden medaille. In de laatste 50M moest zij echter de rugslagspecialiste en gedoodverfde favoriete Ismay Lichtendonk voor laten gaan. De door Josse gezwommen 2.23.66 was een dik PR en meer dan voldoende om een zilveren medaille omgehangen te krijgen.

 

Sessie 7 begon met de 400M wisselslag voor jongens. Lars Verhalle startte in de snelste serie bij de jongens jeugd. Er was een podiumkans, maar dan moest er wel hard gezwommen worden. Lars opende voortvarend en kon die voortvarendheid volhouden. Er was slechts één zwemmer sneller. Dat was de één jaar oudere Thomas Jansen van WVZ. Jansen zwom een kampioenschapsrecord en Lars werd tweede in een prachtig PR van 4.37.02.

 

Junior 1 Noa Ottens startte op het NJJK voor haar tweede individuele nummer. Dat was ook de 400M wisselslag. Op lang bad was het de 2e of 3e keer dat zij die afstand zwom. Dat deed zij zeer verdienstelijk. Zij tikte in de eerste van twee series als tweede aan in een dik PR van 6.01.60. Dat was een verbetering van 13 seconden van haar plaatsingstijd.

 

Een programmanummer later kwamen maar liefst 4 zwemsters van VZC uit in de snelste serie van de 400M wisselslag. Femke Spiering zwom buiten mededingen mee en won de afstand ruim van de één of twee jaar jongere meiden. Femke zwom 5.01.85, Achter Femke ontspon zich een mooie strijd tussen onder andere Kirsten Verhalle, Josse Bergman en Maaike Iissard. Die strijd werd gewonnen door Kirsten in een tijd van 5.08.17. Daarmee verbeterde zij haar PR met meer dan 10 seconde. Kirsten bleef alle andere zwemsters in de categorie meisjes jeugd 1 en 2 ruim voor. Maaike Issard zwom ook een dik PR en kwam in de laatste meters heel dicht bij het brons. Maaike zwom 5.14.63 en werd 4e. Het verschil met de derde plaats was slechts 0.09 seconden. Josse Bergman had op meer gehoopt en kon helaas haar PR niet verbeteren. Joosse werd met een tijd van 5.16.53 5e.

 

In de finales van de 100M vrijeslag meisjes werd VZC vertegenwoordigd door Bridget Vermeer bij de meisjes junioren 3 en Josse Bergman bij de meisjes jeugd 1 en 2. Bridget zwom een keurig PR van 1.01.49 en werd daarmee 5e. Josse  Bergman was waarschijnlijk nog wat vermoeid van de 400M wisselslag en kon haar voorrondetijd niet verbeteren. Josse zwom 1.00.84.

 

In de finale van de 100M schoolslag jongens jeugd werd VZC vertegenwoordigd door Daen Spoor en Lars Verhalle. Daen trok in de eerste 50M het hele veld op gang. Hij opende als één van de snelsten. In de tweede baan moest hij in de laatste 20 meter een aantal zwemmers voor laten gaan. Na de finish bleek dat Daen gediskwalificeerd was. Hij zou een dubbele beenkick gemaakt hebben na de start en/of het keerpunt. Daen was zich van een kwaad bewust, maar protesteren is zinloos. Helaas wordt er bij zwemwedstrijden nog geen gebruik gemaakt van de VAR. Lars kon zijn voorrondetijd weer een klein beetje aanscherpen. Dan werd 6e in een tijd van 1.07.38.

De laatste individuele start voor VZC was voor Bridget Vermeer en wel op de 100M schoolslag. In de finale dus slechts 3 zwemsters. Na 50M was al bijna duidelijk wie de gouden plak zou gaan winnen. Dat was en bleef Bridget. Zij zwom naar 1.16.20. Bijna 2 seconden sneller dan de zwemster die als tweede aantikte.

 

Het NJJK werd afgesloten met estafettes. Op de 4x100M wisselslag voor meisjes kwam zowel een junioren als een jeugdteam aan de start voor VZC. De junioren zwommen naar een 14e plaats. Robin Vermeer zwom de rugslag in 1.22.96. Noa de schoolslag in 1.29.37. Evica de vlinderslag in een mooie 1.10.16 en Manon de vrije slag in 1.07.31. Samen goed voor 5.09.80.

De meisjes jeugd in de samenstelling Josse Bergman, Bridget Vermeer, Maaike Issard en Kirsten Verhalle zwommen meer dan 300M op kop van het veld. Kirsten lukte het echter niet om de snelle Janna van Kooten van Trivia voor te blijven. Dat was ook geen schande. Van Kooten heeft zich immers geplaatst voor het EYOF op onder andere de 100M vrije slag. De door Kirsten gezwommen 59.73 was prima en weer onder de 1 minuut maar niet genoeg om Van Kooten te pareren. Josse had de wedstrijd op de rugslag geopend in 1.06.76. Bridget zwom de schoolslag in 1.16.96 en Maaike de vlinderslag in een hele snelle 1.04.82. De eindtijd van 4.28.27 was 2 seconden achter de winnende tijd, maar weer dik een seconde voor nummer 3 PSV. Na 2 keer goud nu dus zilver voor de estafette meisjes jeugd van VZC.

 

Het NJJK werd door de zwemmers en zwemsters van VZC afgesloten met 6 gouden, 11 zilveren en 2 bronzen medailles.

 

Volgend weekeinde het ONK in Amersfoort.

Categorieën: NJJK