De 200M vrije slag was voor veel VZC-zwemmers de eerste afstand die gezwommen moest worden in sessie 2.

Sander & Vincent Crooijmans namen het weer eens tegen elkaar op. Vincent in baan 3 en Sander in baan 4 van de snelste serie jongens jeugd. Tussen hen de ongenaakbare Luuk Kroon. Gisteren was het verschil tussen beiden 0.03 seconde. Nu was het nog minder 0.02 seconde. Sander voerde zo’n 175M het veld achter Luuk Kroon aan. Vincent schoof steeds dichterbij en wist zijn broer op de streep te kloppen. 1.56.18 om 1.56.20. Zilver en brons dus.

Bij de meisjes jeugd vertrok Kirsten Verhalle iets te voorzichtig. Daardoor lukte het haar, ondanks een hele goede laatste 50M, net niet om de serie te winnen. Haar 2.11.62 was wel weer een PR van 1.01 seconde.

Een serie later nam Bridget Vermeer, tussen de snelste meisjes uit de jaargang 2005, iets later dan anders de starthouding aan. Dit om iedere minuscule beweging voor het fluitsignaal te voorkomen. De eerste 100M was goed. De 3e (altijd lastige 50M) was iets te langzaam. Daardoor bleef Bridget net iets boven haar PR steken. Zij tikte desondanks ruim als eerste aan in 2.11.62. Het eerste goud voor Bridget was binnen.

Gaia Sterre Mirotti moest, in de snelste serie van de meisjes jeugd, al in de eerste 50M de directe tegenstandsters loslaten. Daarna zwom zij een hele gelijkmatige laatste 150M. Helaas kwam zij net te kort voor het podium. Haar tijd van 2.09.59 was goed voor een (ondankbare) 4e plaats.

Lars Verhalle sprong het water in om te gaan starten op de 100M rugslag. Het betrof een voorronde. Lars zwom een PR in 1.00.34. Nog liever had hij onder de 1 minuutgrens gedoken, maar daar krijgt hij vanmiddag nog een voor. Lars gaat als 7e door naar de finale. Tijdens het NJJK worden door junioren 3 en 4 en jeugd-zwemmers finales gezwommen op alle 100M’s en 200M wisselslag.

Ook Aniek van de Weerd en Josse Bergman zwommen PR’s op de 100M rugslag. Aniek tikte na 1.07.82 aan. Josse deed dat na 1.06.35. Daarmee plaatsten zij zich beide voor de finale. Josse als 2e en Aniek als 4e. Het podium is voor beiden dus in zicht.

De schoolslag is voor Daen de favoriete slag. Hoe korter hoe beter. Daen vertrok in de snelste serie bij de jongens jeugd in baan 1. De tijdwaarneming liet het op de finish afweten. Althans er kwam niets op het digitale bord te staan. Nadien bleek dat Daen een tijd van 30.91 gezwommen had. Ondanks een niet perfecte race was die tijd goed voor een PR en een 7e plaats.

Kort nadat Bridget haar gouden medaille voor haar winst op de 200M vrijeslag omgehangen had gekregen diende zij zich te melden voor de 50M schoolslag. Het leek er op dat Bridget met de winst aan de haal zou gaan, maar zij kwam niet helemaal goed uit op de finish. Het verschil was klein en de tijd van 34.75 was een mooi PR, maar het leverde haar geen goud maar zilver op.

Maaike Issard begon vol vertrouwen aan haar 200M vlinderslag. Een zwaar nummer dat je moet liggen. Zij lag tot 150M op medaillekoers. Het deelnemersveld lag echter heel dicht bij elkaar. In baan 4 was Femke Spiering vertrokken. Zij zwom buiten mededingen mee als senior 1. Femke tikte ruim als eerste aan zin 2.17.01. Maaike knokte in de laatste 50M met 3 andere meiden om de medailles. Jammer genoeg werden de armen en benen van haar in de laatste meters erg zwaar. Zij leverde daardoor te veel snelheid en dus ook tijd in. Met de door haar gezwommen 2.31.14 kon zij niet tevreden zijn. Jammer.

De laatste individuele zwemnummers van sessie 2 waren de 200M wisselslag voor jongens en meisjes. Daen Spoor was de eerste die van start ging. Bij Daen ‘loopt ‘die 200M wisselslag of ‘hij’ ‘loopt’ niet. Er tussenin zit bij Daen vaak niets. Vandaag leek het te gaan lopen, maar de eerste 100M was uiteindelijk iets te langzaam. De 50M schoolslag was weer goed en de 50M vrije slag voelde weer te zwaar aan. Daen’s tijd van 2.18.02 was geen PR maar genoeg om als 2e reserve voor de finale in de uitslag te komen.

Lars Verhalle ging op dei 200M wisselslag naast Luuk Kroon van start. Kroon had de snelste inschrijftijd. Na 50M, 100M en 150M keerde Lars fracties voor Kroon. In de laatste 50M schoof de sterke Kroon net voorbij Lars. Lars zwom een PR van 2.09.59. Daarmee plaatste hij zich als 2e voor de finale vanmiddag.

Josse Bergman, Kirsten Verhalle en Gaia Sterre Mirotti namen het tegen elkaar en tegen 7 andere zwemsters op in de eerste olympisch ingedeelde serie van de 200M wisselslag. Zowel Josse als Kirsten zwommen PR’s. Josse in 2.27.28 en Kirsten in 2.26.62. Kirsten werd met die tijd 2e in de serie en plaatste zich als 3e voor de finale bij de meisjes jeugd. Josse gaat ook door naar de finale. Zij als 8e. Gaia Sterre Mirotti begon op de vlinderslag heel voortvarend aan haar race. Haar eindtijd van 2.32.96 was maar 1 seconde boven haar PR. Gaia staat vanmiddag reserve voor die finale.

Een serie later namen Maaike Issard en Bridget Vermeer het tegen elkaar op. Maaike zwom net als Bridget iets boven haar PR. Maaike’s tijd van 2.29.01 was goed om als 9e door te gaan naar de finale. Voor Bridget was het zaak om zich makkelijk naar de finale 200M wisselslag bij de meisjes junioren 3 te zwemmen. Dat lukt. Haar 2.34.66 was ruim boven haar PR, maar voldoende voor de finale. Daar gaat het vanmiddag spannend worden. 4 Zwemsters liggen dan heel dicht bij elkaar.

Aniek van de Weerd was de laatste die aan de start kwam op die 200M wisselslag. Een finaleplaats zou heel erg verrassend geweest zijn. Dat lukt ook niet. De 2.35.33 was daar niet toereikend voor.

De ochtend werd afgesloten met de estafette 4x100M vrije slag meisjes junioren. Aan het einde van iedere middagsessie zwemmen de snelste 10 teams van zowel de junioren als jeugd tegen elkaar in een rechtstreekse finale. De overige teams zwemmen aan het einde van de ochtendsessies. De meisjes jeugd gaan in sessie 3 als snelst geplaatste team in die rechtstreeks finale van start. De meisjes junioren dienden vanochtend al te racen. In de samenstelling Evica Klok, Manon Kooij, Robin Vermeer en Noa Ottens gingen zij van start. Evica opende in 1.04.44. Daarna nam Manon over in 1.07.43. Robin tikte aan na 1.12.24 en Noa sloot af in 1.08.88. Opgeteld waren die tijden goed oor een eindtijd van 4.32.99. Op dit moment nemen de meisjes een derde plaats op de voorlopige juniorenranglijst in. Maar zoals geschreven komen er vanavond nog 10 teams aan de start.

Categorieën: NJJK