De donderdagmiddag van het NJJK is de middag van de lange afstanden. 400M, 800M en 1500M vrijeslag.

Op de 800M vrije slag kwamen twee VZC-zwemsters aan de start. In de eerste serie vertrok Kirsten Verhalle vanaf startblok 5. Gaia Sterre Mirotti zou pas in de tweede en snelste serie van start gaan. Kirsten had de opdracht gekregen om haar eigen race te zwemmen en niet tussen de andere meisjes te blijven ‘hangen. Dat deed zij voortreffelijk. Zelf had zij een tijd van rond de 9.50 in gedachten. De coach dacht dat 9.40 tot haar mogelijkheden behoorde. Kirsten zwom dus haar eigen race en via een splittijd van 4.46 zwom zij naar een eindtijd van 9.39.50. Met grote voorsprong won zij haar serie. Ongeveer 10 minuten later bleek haar tijd goed te zijn voor een 5e plaats overall.

Gaia Sterre Mirotti ging de strijd aan met Janna van Kooten van Trivia. Janna nam al snel het initiatief. Gaia bleef goed volgen, maar moest toezien dat Janne in de tweede helft van de race, heel langzaam weg zwom. De 9.17.05 van Gaia was haar beste seizoentijd. Daarmee veroverde zij de eerste medaille voor VZC in de kleur zilver.

Bridget Vermeer vertrok op haar 400M vrijeslag als de gedoodverfde favoriet. Vanaf de start nam zij het initiatief en nam zij een dikke voorsprong. Die voorsprong werd alleen maar groter. Na 4.31.33 tikte zij aan. Ruim 4 seconde voor de nummer 2. Die tijd was goed geweest voor een dik PR. Helaas had de scheidsrechter gezien dat Bridget op het startblok en voor het fluitsignaal een minuscule beweging maakte. Slechts enkelen hadden dat ook waargenomen en die beweging bezorgde Bridget geen enkel voordeel. Een protest had geen zin. Hopelijk blijft de scheidsrechter het hele toernooi zo scherp als vandaag. Ik ben er bang voor.

Normaliter gaan Sander en Vincent Crooijmans in sessie 1 van het NJJK op de 1500M vrije slag de strijd aan met elkaar en hun eeuwige concurrent Thomas Jansen. Hoewel beiden begin dit jaar in Antwerpen op de 1500M vrije slag een tussentijd zwommen op de 800M vrije slag, die onder de richttijd voor kwalificatie voor het EJK Open Water was, werden die tijden niet erkend. In de bepalingen voor kwalificatie staat dat richttijden niet als tussentijden gezwommen mogen worden. Tijdens de beide Swim Cups in Den Haag en Eindhoven, lukte het hun nog niet om onder die richttijd te zwemmen.

Na de 1500M vrije slag waar zij normaliter op uit gekomen zouden zijn werd een 800M vrije slag geprogrammeerd. Halverwege leek het er op dat beiden met twee vingers in de neus onder de richttijd zouden zwemmen. De tweede helft van de race was duidelijk zwaarder dan de eerste helft. Gelukkig ‘viel het kwartje’ na 800M voor beiden de goede kant op.Het verschil tussen beiden was, niet waarneembaar. Daar was het scorebord voor nodig. Sander won in 8.25.25. Vincent was slechts 0.03 sec langzamer. Maar het belangrijkste was dat beiden onder de richttijd van het EJK Open Water zwommen.

Bridget heeft al een aantal keren aan die richttijden op zowel 200M, 400M als 800M voldaan. Hopelijk beslissen de keuzeheren van de KNZB, na afloop van het NJJK, dat zowel Bridget als Sander en Vincent naar het EJK in Tsjechië mogen afreizen.

Morgen, in sessie 2, komen alle VZC-ers aan de start. Zowel individueel als in estafetteverband gaan zij de strijd met de beste zwemmers van Nederland aan. Alles is te volgen via de livetiming: http://livetiming.knzb.nl/njjklb19/

Categorieën: NJJK