De groep VZC-zwemmers was nog nooit zo groot. Een flink aantal junioren- en jeugdzwemmers, die vorige weekeinde in Eindhoven aan hun NJJK deelnamen, aangevuld met seniorenzwemmers. Op papier 20 zwemmers en zwemsters maar in werkelijkheid 22 zwemmers. Dat zal ik even uitleggen.

Op de inschrijving van VZC stonden o.a. een 4x50M wisselslag mix estafette en een 4x100M vrijeslag estafette heren. Voor plaatsing werd gebruik gemaakt van de snelste zwemmers. In werkelijkheid gingen andere zwemmers van start. Daaronder een soort van masterteam met Joeri Scheidt, Arie van der Vlist, Jelle Nap en Olaf Achterberg.

De 4x50M wisselslag mix estafette werd gevormd door uiteraard een mix van jongens en meisjes maar ook van jong en oud. Aniek van de Weerd, zwom die estafette samen met Jelle Nap, Arie van der Vlist en Saskia de Jonge.

Onder Tilburg werd een groepsaccommodatie op een mini-camping gevonden met een aantal appartementen met meerdere, meer-persoons slaapkamers. In totaal 24 slaapplaatsen. Op de mini-camping met de naam Breehees bij het dorp Goirle, konden ook (mini) pony’s geknuffeld worden.

Vrijdag 21 december 2018, sessie 1

Op dag 1 werd begonnen Bridget Vermeer, Femke Spiering, Gaia Sterre Mirotti, Josse Bergman en Silke Holkenborg beten voor VZC het spits af. Met wisselend succes overigens. Silke Holkenborg wist tot 2 keer toe een flinke hap van haar persoonlijke record af te zwemmen. Via de serietijd van 4.14.27 wist zij zich voor de A-finale te kwalificeren. Femke Spiering zwom met een tijd van 4.22.50 boven haar PR maar mocht later wel van start gaan in de B-finale. Gaia Sterre Mirotti, was met haar tijd van 4.27.57, als 17e geëindigd in de series en mocht door een afzegging toch in de B-finale zwemmen. Bridget Vermeer eindigde op een 36e plaats in 4.35.96. Josse Bergman volgde haar op de 37e plaats in 4.36.05.

Lars Verhalle startte op de 50M schoolslag en zwom een PR van 30.46. Daarmee werd hij 50e.

Femke Spiering, die eerder al de 400M vrijeslag gezwommen had mocht van start gaan op de 50M vrijeslag. Marjolein Delno vergezelde haar op dat zwemnummer. Voor Marjolein was de 25.40 voldoende om als 3e door te gaan naar de A-finale. De 26.19 van Femke was daar niet voldoende voor. Met haar tijd eindigde zij op een gedeelde 19e plaats. Door afzeggingen kwam zij in aanmerking om alsnog de B-finale te zwemmen. Daarvoor zou zij eerst een Swim-off hebben moeten zwemmen. Daar zag zij echter, in overleg met de coaches, van af.

Brent Günther is de laatste jaren tijdens NJJK’s en ONK’s steeds vertegenwoordigd op de 200M vlinderslag. Brent bracht het er in de series goed vanaf. Met zijn tijd van 2.13.43 plaatste hij zich makkelijk voor de B-finale.

Op het NJJK (korte baan) werd de 100M wisselslag niet gezwommen. Op het ONK weer wel. Marjolein koste het weinig moeite om zich in als tijdsnelste voor de A-finale te plaatsen. Ook Silke Holkenborg plaatste zich voor die A-finale in een nieuw PR van 1.03.63. Josse Bergman zette een degelijke 100M wisselslag neer die resulteerde in een 20e plaats. Haar tijd van 1.07.60 was net iets boven haar PR van 1.07.39. Silke Molendijk lukte het wel om onder haar PR te duiken. De door haar gezwommen 1.06.20 was goed voor een 17e plaats. Door een afzegging mocht zij in de B-finale gaan starten.

Lars Verhalle waagde zich ook aan de 100M wisselslag. De door hem gezwommen 59.60 was iets boven zijn PR en niet voldoende om een rondje verder te gaan.

Op de 100M schoolslag bij de dames werd VZC vertegenwoordigd door Eelke van Ballegooijen, Silke Molendijk en Bridget Vermeer. Het lukte alleen Eelke om een PR te zwemmen. Haar 1.13.74 was goed voor een 33e plaats. Met 1.15.16 werd Silke 39e en Bridget werd 53e in 1.16.58.

Sander en Vincent Crooijmans probeerden beiden op de 200M vrijeslag een ronde verder te komen. Zij bleven echter steken in de series.

Sander zwom naar 1.53.06 en werd 16e. Vincent deed over de 200M vrijeslag 1.53.87 en werd 24e. Voor Vincent een PR en voor Sander net geen PR.

Op basis van zijn klassering had Sander in de B-finale mogen starten, maar die finale liet hij aan zich voor bij gaan omdat in de finalesessie ook de snelste serie 1500M vrijeslag al rechtstreekse finale gezwommen werd. De tweeling had zich voor die finale rechtstreeks geplaatst.

De afsluiter van de eerste sessie was de 4x200M vrijeslag voor dames. VZC was met twee teams vertegenwoordigd. Doel was om in ieder geval met één team in de finale te komen om de zowel de ONK korte baan titel van 2017 in Hoofddorp als de ONK lange baan titel van Amersfoort 2018 te consolideren. De eerste horde werd geslecht. Het viertal Marjolein Delno, Gaia Sterre Mirotti, Silke Molendijk en Femke Spiering plaatste zich moeiteloos als 3e voor de finale in 8.23.36. Gaia en Silke streden in die estafette nog een onderlinge strijd. De snelste van hen zou ook in de finale van start mogen gaan. De langzaamste (wat een vervelend woord) zou vervangen worden door Silke Holkenborg.

Het tweede team van VZC, bestaande uit Kirsten Verhalle, Josse Bergman, Bridget Vermeer en Eelke van Ballegooijen werd in een tijd van 8.52.21, 16e in het veld van 21 verenigingen.

 

Vrijdag 21 december 2018, (finale) sessie 2

Zoals al eerder geschreven gingen Sander en Vincent Crooijmans van start in de snelste serie van de 1500M vrijeslag. Tot 600M lag Sander voor Vincent. Maar zoals gewoon was dat niet heel veel. Daarna lukte het Vincent om het hoge tempo vast te houden en moest Sander steeds een klein beetje meer inleveren. Vorige week waren beiden nog in strijdt geweest om de medailles met Thomas Jansen. Dit keer lukte het hen niet om zich te mengen in die strijd. Hun eindtijden kwamen helaas ook niet in de buurt van hun vorige week gezwommen PR’s. Vincent werd 5e in 15.33.25. Sander volgde daarna in 15.39.10.

Femke Spiering verbeterde zich in de B-finale van de 400M vrijeslag met 0.02 seconde ten opzichte van haar tijd uit de serie. In de B-finale tikte zij als 2e aan. Silke Holkenborg deed in de A-finale van die 400M vrijeslag wederom goede zaken. De medailles bleven buiten haar bereik, maar haar 4.12.80 was wederom een dik PR. Die tijd was goed voor een 6e plaats.

In de finale van de 50M vrijeslag verbeterde Marjolein Delno haar PR van 25.29 naar 25.26. Daarmee werd zij derde achter Valerie van Roon en Maaike de Waard, die beiden vorig weekeinde nog in de zilveren 4x50M vrijeslag estafette op het WK zwommen.

Brent Günther die in de B-finale van de 200M vlinderslag van start ging, verdeelde zijn race net iets beter dan in de ochtenduren. Daardoor lukte het hem om een klein PR te zwemmen van 2.12.65. Brent schoof in die B-finale twee plaatsen in de eindrangschikking op en werd 3e.

In de A-finale van de 100M wisselslag voor dames lukte het Marjolein om voor het eerst de 1-minuutgrens te slechten. Het gebeurde weliswaar met de meest geringe marge, maar de door haar gezwommen 59.99 zorgde voor een brede glimlach op haar gezicht. Met die tijd werd zij onbedreigd eerste. Silke Holkenborg wist zich in de finale wederom te verbeteren. Nu zwom zijn naar 1.03.16. Daarmee bleef zij slechts 0.32 seconde van het podium verwijderd.

Het spektakelstuk van de finales op dag 1 was toch wel de estafette 4x200M vrijeslag voor dames. Het team van VZC verdedigde de titels op dat zwemnummer van zowel het ONK korte baan als het ONK lange baan van het afgelopen seizoen.

Zoals eerder vermeld kwam Silke Holkenborg het team versterken, dat verder bestond uit Femke Spiering, Silke Molendijk en Marjolein Delno.

De dames namen het vooral op tegen het team van PSV.

Femke vertrok als eerste en tikte na de zwemster van PSV aan in een tijd van 2.01.10. Silke Molendijk nam van haar over en wist haar tijd uit de serie terug te brengen naar 2.05.02. Een hele knappe verbetering. Vervolgens nam Silke Holkenborg het denkbeeldige stokje over. Silke splitte naar 2.00.86. Op dat moment was de achterstand op het team van PSV opgelopen tot zo’n 7 seconden. Daar waar PSV de langzaamste zwemster in stelling had gebracht dook voor VZC de snelste van het viertal het water in. Marjolein Had de taak om het gat dicht te zwemmen en liefst meer dan dat. Iedere 25M kwam Marjolein dichter bij de laatste zwemster van PSV. In de voorlaatste baan leek het erop dat het een ‘d’er op en d’er over zou worden’. Niets bleek minder waar. De zwemster van PSV herpakte zich en probeerde met een uiterste krachtinspanning de aanval van Marjolein af te slaan. Dat lukte die zwemster bijna, maar niet helemaal. Op de finish bleek dat Marjolein meer snelheid had en daardoor waarschijnlijk sneller en beter aantikte. Marjolein splitte in 1.56.49 en bezorgde daarmee VZC de derde ONK-titel op rij in vast en zeker nieuwe clubrecord van 8.03.47. Het verschil met PSV was uiteindelijk 0.07 seconde.

 

Zaterdag 22 december 2018, sessie 3

Sessie 3 werd begonnen met de 800M vrijeslag voor dames. In sessie 4 kwamen de snelste 8 zwemster aan de start in de finaleserie. In de ‘langzamer series’ gingen Gaie Sterre Mirottie en Bridget Vermeer van start. Gaia beëindigde haar race op een gedeelde 11e plaats in een tijd van 9.14.17. Dat was niet de tijd waar zij op gehoopt had. Vorige week had zij tijdens het NJJK nog een gouden race gezwommen in 9.06. Bridget Vermeer die een PR had staan van 9.17 kwam dichter in de buurt van haar PR. De door haar gezwommen 9.20.85 was goed voor een 14e plaats. Als allerjongste van alle deelneemsters eigenblijk best wel prima.

Vorige week greep Lars Verhalle op de 400M wisselslag in een PR-tijd van 4.32 net naast het brons bij de jongens jeugd. Tijdens het ONK lukte het hem in de serie niet om in de buurt van zijn PR te komen. Met dat PR had hij zich kunnen plaatsen voor de A-finale. De ‘intijd’ van die A-finale was namelijk 4.35.95. Lars kwam in de serie tot 4.39.14 en plaatste zich daarmee wel met gemak voor de B-finale.

Op de 100M vrijeslag voor dames kwamen maar liefst 5 VZC-zwemsters aan de start. De snelste was Marjolein Delno die zich met een tijd van 54.99 als 2e voor de A-finale plaatste. Met haar 56.32 lukte het Silke Holkenborg om zich voor de B-finale te kwalificeren. De anderen gelukte het niet om een finale plaats te bemachtigen. Van het drietal was Kirsten Verhalle de snelste. Zij zwom een nieuw PR van 59.60. Josse Bergman zwom wederom onder de 1 minuutgrens in 59.88. Gaia, de waarschijnlijk de 800M vrijeslag nog in haar benen had zitten kwam tot 1.01.66.

Eelke van Ballegooijen zwom vervolgens een PR op de 50M schoolslag. Dat deed zij in 34.56. Bridget Vermeer, ook nog wat vermoeid van haar 800M vrijeslag kwam tot 35.53. Bijna 1 sec boven haar PR.

 

Op de 200M vlinderslag kwamen twee VZC-zwemsters aan de start. Beiden hadden tot doel om zich voor de A-finale te kwalificeren. Dat lukte helaas alleen Femke Spiering. Haar 2.16.14 was ruim voldoende om als 4e door te gaan naar de A-finale. Silke Molendijk zwom naar een tijd van 2.19.07 en werd daarmee 9e. Hierdoor mocht Silke in sessie 4 op baan 4 in de B-finale van start gaan.

Lars Verhalle zwom vervolgens een wat tegenvallende tijd op de 100M vrijeslag. Met de 53.50 kon hij niet tevreden zijn. Gelukkig wist hij zelf waar het aan lag. Alle verbeterpunten in ogenschouw genomen was die 53.50 dan nog niet eens zo slecht.

Op de 100M rugslag dames mocht Aniek van de Weerd starten. Via een bonustijd was zij toch tot het veld met deelnemers toegelaten. Een mooie kans om tussen de senioren op een ONK te racen. Iedere keer dat Aniek die 100M rugslag zwemt gaat het een stukje betere en komt zij steeds dichter in de buurt van haar PR. Ook nu was dat weer het geval. Aniek zwom naar 1.07.37.

Op de 200M wisselslag gingen Silke Holkenborg, Marjolein Delno, Silke Molendijk en Josse Bergman van start. Dat was ook de volgorde waarop zij later in de ranglijst terug te vinden waren. Silke zwom de snelste tijd van de ochtend. Haar nieuwe PR van 2.16.13 was genoeg om in de A-finale in de snelste baan van start te mogen gaan. Marjolein ging als tweede door naar de A-finale in een tijd van 2.16.87. Silke mocht op basis van haar PR hopen op in ieder geval een B-finale plaats. De door haar gezwommen 2.25.69 viel toch een beetje tegen en was niet genoeg om door te mogen. Silke eindigde als 27e. Josse begon zeer voortvarend aan haar race. Na de 50M vlinderslag en 50M rugslag zag het er voor haar hoopvol uit. Tijdens de 50M schoolslag kon Josse daar echter geen vervolg aan geven. De door haar gezwommen 2.26.47 was wel weer beter dan een week eerder maar nog te ver van haar PR om tevreden te kunnen zijn. Josse werd 31e.

Sessie 3 werd afgesloten met de 4x100M vrijeslag voor dames. VZC kwam wederom, als één van de weinige verenigingen met twee teams aan de start. Doel was weer om één van beide teams in de finale geplaatst te krijgen. In team VZC 1 mocht Kirsten Verhalle gaan starten. In de series van de 100M vrijeslag had zij 59.60 gezwommen. Toen al een PR. Nu zwom zij als startzwemster naar 59.46. Wederom een PR dus. Femke Spiering klokte als 2e zwemster 56.46. Silke Molendijk kwam tot 59.10 en Marjolein Delno zorgde er in een tijd van 56.35

Voor dat team VZC 1 als derde door ging naar de finale. De eindtijd was 3.51.48.

Team VZC 2 in de samenstelling Gaia Sterre Mirotti (splittijd 59.86), Bridget Vermeer (splittijd 1.02.51), Saskia de Jonge (splittijd 58.64) en Josse Bergman (splittijd 1.00.66) kwamen samen tot 4.01.67. Daarmee werden zij 13e in een veld van 35 teams en waren zij het hoogst gekwalificeerde 2e verenigingsteam.

Sander en Vincent Crooijmans eindigden in sessie 3 voor VZC in de snelste serie van de 800M vrijeslag. De zware trainingen van de laatste weken in het OC Eindhoven leverden helaas (nog) niet het gewenste resultaat op. Vorige week, tijdens de 1500M vrijeslag op het NJJK, zwommen zij snellere splittijden dan dat nu hun eindtijden waren. Sander won nipt van zijn broer in 8.15.21. Vincent tikte 0.76 sec later aan in 8.15.97. Daarmee werden zij 8e en 9e.

Zaterdag 22 december 2018, (finale) sessie 4

De eerste VZC’er in finale sessie 4 was Lars Verhalle. Hij zwom in de B-finale van de 400M wisselslag naar de winnende tijd van 4.33.00. Veel beter dan zijn serietijd en maar een paar tienden van een seconde boven zijn PR. Met een net iets betere 2e 50M schoolslag was hij onder zijn oude PR gedoken. Voor nu echter een prima tijd.

In de B-finale van de 100M vrijeslag lukte het Silke Holkenborg niet om haar serietijd te verbeteren. De 56.39 van haar zorgde wel voor een stabiele reeks. Silke eindigde in die B-finale als 4e.

In de A-finale ging Marjolein Delno de strijdt aan met de, na een zwangerschap en bevalling aan de top teruggekeerde Maud van der Meer. Door een wat minder laatste keerpunt lukte het Marjolein net niet om Van der Meer in de laatste 25M te bedreigen. Van der Meer zwom 54.03. Marjolein tikte als tweede aan in 54.35.

De winst in de B-finale van de 200M vlinderslag ging overtuigend naar Silke Molendijk in een tijd van 2.17.99. De nummer twee zwom zij op meer dan 2 seconde achterstand. In de A-finale deed Femke Spiering mee in de strijd om de medailles. Op de laatste baan kwam zij steeds dichter bij de op de tweede plaats zwemmende Lotte Hosper. De baan was echter te kort om helemaal naar de tweede plaats op te schuiven. Femke veroverde de bronzen medaille in een tijd van 2.13.59.

Op de 200M wisselslag voor dames was er dubbel succes voor VZC. Silke Holkenborg had zich als snelste geplaatst voor die finale. Zij ging van start in baan 4. Marjolein Delno dook vanaf startblok 5 het water in. Marjolein nam na de 50M vlinderslag de leiding en stond die niet meer af. Met een grote voorsprong tikte zij als eerste aan in 2.11.91. Silke Holkenborg lag na 100M nog op een tweede plaats maar moest die, na een spannende race, uiteindelijk af staan aan de Deense Maria Grandt van de Hovedstadens Svoemmeklub. Silke tikte slechts 0.02 seconde achter die Deense aan in 2.16.10. Wederom een PR voor Silke. Omdat buitenlndse zwemmers en zwemsters niet in aanmerking kwamen voor de Nederlandse medailles, kreeg Silke toch het zilver omgehangen. Goud en zilver dus voor VZC!

Ook finale sessie 4 werd weer afgesloten met een estafette. Dit keer de 4x100M vrijeslag voor dames. Op basis van de splittijden gezwommen in de serie diende Silke Molendijk plaats te maken voor Silke Holkenborg. Het viertal dat voor VZC aan de start kwam werd gecompleteerd door Femke Spiering, Saskia de Jonge en Marjolein Delno. Femke ging net als in de 4x200M vrijeslag, van start. Zij tikte als eerste aan in 56.66. Saskia nam van haar over. Tot zo’n 75M kon Saskia de koppositie vasthouden. Door haar geringe (zwem)trainingsarbeid lukte het haar niet om de snelheid die zij in het eerste gedeelte van de race had ook in de tweede helft vast te houden. Desondanks was Saskia weer sneller dan in de morgen. Saskia splitte in 58.49. Silke Holkenborg nam van Saskia over. Eerder had Silke in de B-finale een tijd van 56.39 gezwommen. Dat deelname aan een estafette iets in zwemmers losmaakt bleek wel uit de splittijd van Silke. Zij zwom 55.85 en was nooit eerder zo snel geweest. Toen Marjolein, als laatste zwemster het van Silke overnam, lag VZC op een derde plaats. Eigenlijk was dat in die finale ook het hoogst haalbare. De teams van PSV en De Dolfijn waren een klein maatje te groot. Ondank dat Marjolein ook weer sneller zwom (54.19) dan in de A-finale, lukte haar niet om een het team een plaatsje op te laten schuiven. De eindtijd van 3.45.19 was goed voor een derde plaats.

 

Zondag 23 december 2018, sessie 5

Tijdens het ONK worden sinds een aantal seizoenen ook mix estafettes gezwommen. De 4x50M vrijeslag mix estafette is vele malen minder spectaculair dan de 4x50M wisselslag mix estafette. Daar waar in de vrijeslag estafette steevast in de volgorde twee mannen-twee vrouwen gezwommen wordt, kan dat in de wisselslag estafette heel anders zijn. Afhankelijk van wat de snelste opstelling is kan er ook begonnen worden met één of twee vrouwen. Ook VZC was vertegenwoordig in de series van die wisselslag mix-estafette. VZC kwam niet in de allersnelste opstelling aan de start. Dat had te maken met het feit dat de individuele races van de snelste zwemmers prioriteit hadden of dat een sneller zwemmer of zwemster kort na het estafette onderdeel zijn/haar eigen nummer moest zwemmen.

Voor VZC sprong Aniek van de Weerd als eerste in het water. Niet omdat zij met een sprong van start ging maar omdat Aniek rugcrawl ging zwemmen en bij rugslag wordt vanuit het water gestart. Aniek tikte na 31.34 sec aan. Daarna nam Jelle Nap het van haar over. De door hem gezwommen 50M schoolslag legde hij af in 31.03. Arie van de Vlist nam de vlinderslag voor zijn rekening in 27.75. Saskia de Jonge liet zien dat je met weinig (of geen) zwemtraining) toch nog een goede sprint kan afleveren. Saskia splitte naar 26.15. De eindtijd werd daarmee 1.56.27.

Sander en Vincent Crooijmans vochten op de 400M vrijeslag wederom een onderlinge strijd uit. Beiden hebben het in zicht om die 400M vrijeslag onder de 4 minuten te zwemmen. Dat lukte in de series helaas nog niet. Sander was de snelste van de familie in 4.00.85. Vincent zit daar dan nooit ver achter. Vincent tikte aan in 4.00.95. Met die tijden werden zij 15e en 16e en dus mochten zij later op de dag op herhaling in de B-finale.

Op de 400M wisselslag vertegenwoordigden Femke Spiering, Josse Bergman en Kirsten Verhalle VZC. Voor Femke was het niet al te moeilijk om in een tijd van 4.56.31 als derde de A-finale te bereiken. Dat lag voor Josse en Kirsten toch anders. Alleen bij het zwemmen van een persoonlijk record was het misschien mogelijk om in de B-finale uit te mogen komen. Kirsten tikte na 5.16.93 aan. Ruim boven haar PR en dus geen B-finale voor haar. Josse Bergman wist na 200M al dat zij zeker geen B-finale zou gaan halen. Uiteindelijk kwam er voor haar helemaal geen tijd op het bord. Bij het keerpunt van rugslag naar schoolslag was zij niet goed uitgekomen en had zij voordat zij de muur had aangeraakt haar rugligging verlaten. Diskwalificatie was het gevolg.

Brent Günther en Olaf Achterberg gingen daarna van start op de 50M vlinderslag. Dat sprinten een apart vak is werd wel duidelijk. In de buurt van finaleplaatsen kwamen zij niet. Wel in de buurt van hun PR’s. Brent zwom naar 26.88 en Olaf naar 27.25.

Op de 100M schoolslag benaderde Lars Verhalle zijn, een week eerder gezwommen PR, op een haar. Met zijn tijd van 1.05.82 werd hij, tussen de ‘grote mannen’, 34e.

Dat in de A-finale van de 200M vrijeslag twee VZC-zwemsters zouden gaan starten was al wel bijna zeker. Het moest alleen nog even gebeuren. Marjolein Delno en Silke Holkenborg zorgden met hun tijden van respectievelijk 2.00.88 en 2.00.37 voor een 4e en 3e plaatsingstijd. Gaia Sterre Mirotti benaderde wel haar PR maar leek met haar tijd van 2.07.22 en een 24e plaats zeker niet in aanmerking te komen voor een B-finale plaats. Niets was minder waar. Aan het einde van zo’n toernooi worden zwemmers toch selectiever in het zwemmen van finales. Door meer dan 8 afzeggingen mocht Gaia alsnog in de B-finale van start gaan. Silke Molendijk die een tijd van 2.07.68 gezwommen had werd 27e, maar bleek uiteindelijk nog 2e reserve te zijn voor de B-finale. De vijfde VZC-zwemster in de series van de 200M vrijeslag was Josse Bergman. Josse bleek de enige zwemster te zijn die een tijd in de 2.10 zwom. Zij tikte aan in 2.10.85 en werd 39e.

In de series van de 200M schoolslag voor dames kwamen Eelke van Ballegooijen, Kirsten Verhalle en Bridget Vermeer aan de start. Eelke wist een kleine verbetering van haar PR te verwezenlijken. De door haar gezwommen 2.38.54 was goed voor een reserveplaats voor de B-finale. Helaas waren er geen afvallers en mocht zij in sessie 6 niet van start gaan. Bridget Vermeer zwom 2.43.33 en Kirsten Verhalle kwam tot 2.46.06. Voor beiden was het al de zevende racedag in een tijdsbestek van 11 dagen en verzekerd is dat het niet in ‘ je kouwe kleren gaat zitten’. Overigens ook niet in de warme hoor.

Olaf Achterberg was speciaal naar Tilburg afgereisd om op zondag ook aan de 50M vrijeslag deel te nemen. Met een tijd van 24.59 werd hij 56e.

Op de 100M vlinderslag ontliepen Femke Spiering elkaar niet zo veel. Femke zwom naar 1.03.13, Silke naar 1.03.34. Beiden hadden zich met die tijd geplaatst voor de B-finale van die 100M vlinderslag. Femke liet die later op de dag aan zich voorbij gaan. Silke zou wel van start gaan.

Lars Verhalle, die vorige week tijdens het NJJK tot twee keer toe zijn PR op de 200M wisselslag had verbeterd, deed dat op het ONK nog eens over. Lars werd 15e in wederom een PR van 2.06.97. Die plaats en tijd was goed voor een nieuwe start in de B-finale.

Het laatste zwemnummer van sessie 5 was de 1500M vrijeslag voor dames. Maar daarvoor kwamen nog drie estafetteteams van VZC aan de start. VZC was wederom met twee teams vertegenwoordigd op de 4x100M wisselslag. De VZC-heren namen de 4x100M vrijeslag voor hun rekening. In team VZC 1 zwommen Josse Bergman, Eelke van Ballegooijen, Silke Molendijk en Femke Spiering de taak op zich om zich te kwalificeren voor de finale. Daar slaagden zij ruim in. De door hun gezwommen 4.18.50 was goed voor een 6e serie tijd. Zij gingen echter als 5e door naar de finale. Het regionale team uit het Belgische Vlaanderen (Flanders) mocht namelijk niet in de finale starten. De finales van estafettes waren op dit ONK voorbehouden voor verenigingsteams. Die 4.18.50 kwam als volgt tot stand. Josse 1.05.20, Eelke 1.14.00, Silke 1.02.88 en Femke 56.30.

VZC 2, in de samenstelling kwam via Aniek van de Weerd (1.07.57), Bridget Vermeer (1.19.03), Kirsten Verhalle (1.06.43) en Gaia Sterre Mirotti (59.03), kwam tot 4.32.06. Daarmee werden zij 15e.

Het VZC-heren team op de 4x100M vrijeslag deed nauwelijks onder voor VZC 2 bij de dames. De heren, Joeri Scheidt, Arie van der Vlist, Jelle Nap en Olaf Achterberg kwamen tot een 16e plaats in een tijd van 3.38.75. Joeri, als startzwemmer, kwam tot 55.09. Arie splitte naar 56.76. Jelle zwom 54.04 en Olaf zwom een keurige 52.68.

Helemaal aan het einde van de sessie, in de laatste serie van de 1500M vrijeslag en in baan 1, ging Bridget Vermeer van start. Vorige week nog goed voor lading aan o.a. gouden medailles zwom zij als allerjongste voor het eerste de 1500M vrijeslag op een NK. De andere deelneemsters waren tenminste 2 jaar ouder. Doel van Bridget was om NIET laatste te worden. Maar wat dan wel? Uiteindelijk werd Bridget 6e van Nederland in een nieuw PR van 17.53.21. Zij zwom maar liefst 8 seconden van haar oude toptijd.

Zondag 23 december 2018, (finale) sessie 6

De B-finale van de 400M vrijeslag heren was het eerste nummer waar VZC’ers aan de start kwamen. In de series was het verschil tussen de broers Sander en Vincent Crooijmans nog 0.10 seconde geweest. Dat kan altijd beter zullen zij gedacht hebben. Beiden zwommen een tikkie sneller in de B-finale. Daar waar zij als 15e en 16e geplaatst waren werden zij nu 13e en 14. Sander zwom iets sneller dan in de ochtend en kwam uit op 4.00.06. Tja dan weet je het wel. Dan zit Vincent daar niet ver achter. 4.00.13 was de tijd van Vincent.

Op de 400M wisselslag zwom Femke Spiering in de A-finale. Hoewel zij wederom de snelste van het hele veld was in de laatste 100M vrijeslag, bleef zij op 0.3 sec van het brons steken. Femke werd 4e in 4.54.09.

In de B-finale van de 200M vrijeslag mocht Gaia Sterre Mirotti vrij onverwachts toch van start gaan. Van dat buitenkansje maakte zij dankbaar gebruik. Gaia zwom vanuit baan 8 naar een 5e plaats in die B-finale in een nieuw PR van 2.05.18.

In de A-finale gingen Marjolein Delno en Silke Holkenborg met de andere finalisten in de slag om de medailles. Na 100M keerde Marjolein exact gelijk met de latere nummer 2. In de tweede helft was Marjolein duidelijk sterker. Zij zegevierde in een tijd van 1.57.56. Silke Holkenborg lag tot 150M nog op koers voor een bronzen medaille maar moest in het laatste kwart het hoofd buigen voor Leonie van Noort. Silke werd vierde in 1.59.43.

Silke Molendijk steeg in de B-finale van de 100M vlinderslag boven zichzelf uit. Het was al haar 3e 100M vlinderslag van de dag. In de series zwom zij 1.03. In de estafette 1.02 en in de B-finale ging zij met de winst aan de haal in 1.01.53. Een dik PR van meer dan 1 seconde.

In de B-finale van de 200M wisselslag lukte het Lars Verhalle niet om zich nog weer een keer te verbeteren. Het was mooi geweest. De door hem gezwommen 2.08.19 was geen PR maar nog wel goed voor een tweede plaats in die B-finale.

Zoals gebruikelijk werd deze sessie en het toernooi afgesloten met estafette finales. Op de 4x100M wisselslag gingen Silke Holkenborg, Marjolein Delno, Silke Molendijk en Femke Spiering voor een medaille. Vooraf was al duidelijk dat het team van De Dolfijn alle andere teams ruim de baas zou zijn. De strijd om het zilver en brons zou gaan tussen de teams van The Hague Swimming, PSV en VZC. Silke begon in 1.04.17 op de rugslag. Op het moment van overname lag VZC op de vierde plaats. Marjolein zwom haar 100M schoolslag in 1.08.44 en zorgde er voor dat Silke in tweede positie over kon nemen. Silke (eerder al goed voor 1.03., 1.02. en 1.01 op de 100M vlinderslag) zwom een splittijd van 1.00.91. Ondanks die mooie splittijd gelukte het The Haque Swimming om de tweede plaats over te nemen. Femke Spiering deed er vervolgens alles aan om van brons naar zilver te zwemmen. Ondanks haar snelste splittijd van het hele toernooi van 55.91, lukte het niet om de slotzwemster van The Haque Swimming te verschalken. VZC werd derde in een dik team- en clubrecord van 4.09.43.

 


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *