Zaterdagmiddag 15 december

1x goud, 1 x zilver en 1x brons

De zaterdagmiddag begon met de snelste series van de 400M vrijeslag. Voor VZC hadden Sander en Vincent Crooijmans zich voor die snelste serie geplaatst. Vooraf was al duidelijk dat de tweeling onderling zou gaan strijden om de derde plaats. Misschien kon een zilveren medaille weggekaapt worden maar gaandeweg de race bleek het uiteindelijk te gaan om het brons.

Vincent was dit keer broer Sander de baas. Vincent tikte aan in een persoonlijk record van 3.56.58. Sander bleef iets boven zijn PR steken en tikte aan in 4.00.12.

In de serie daarna kwam Gaia Sterre Mirotti aan de start. Zij had zich als snelste gekwalificeerd met een tijd gezwommen tijdens het ONK korte baan in december 2017. Nadien had zij nimmer meer zo snel gezwommen. Gaia kreeg zware tegenstand van de zwemsters in baan 6 en later ook baan 7. Uiteindelijk moest Gaia haar meerdere erkennen in een zwemster uit Groningen. Maar haar nieuwe PR van 4.24.19 stemde haar zeer hoopvol. Nu nog beter uit haar onderwaterfases komen en een tijd richting 4.20 behoort te zijner tijd tot de mogelijkheden.

Evica Klok en Aniek van de Weerd mochten vervolgens aantreden in de finales van de 100M vlinderslag. Evica zwom in de categorie meisjes junioren 3 tegen 4 leeftijdsgenoten. Evica had zich vanochtend als vierde voor die finale geplaatst in een tijd iets boven haar PR. Meer was ook niet noodzakelijk geweest om een plaats in de finale af te dwingen. Vooraf leek het erop dat er twee zwemsters om het goud en zilver zouden gaan strijden. De andere drie zwemster zouden de strijd om het brons aan moeten gaan. Daaronder Evica. Evica zwom voor wat zij waard was en wist een geweldig persoonlijk record te zwemmen in 1.10.02. Helaas was die tijd niet genoeg voor het brons. Daar was 1.08.90 voor nodig geweest. Evica behaalde een zeer verdienstelijke maar ondankbare vierde plaats.

Aniek was in eerste instantie reserve zwemster voor de finale 100M vlinderslag bij de meisjes jeugd. Door een afzegging mocht zij alsnog in baan 0 van start gaan. Daar was Aniek superblij mee. Aniek greep de kans aan om zichzelf nog een keer te verbeteren. Na haar PR van vanochtend wist zij vanavond weer een seconde van haar tijd te snoepen. Aniek tikte aan in 1.06.47. Met die tijd werd zij 7e.

Vervolgens was het de beurt aan Charlotte Plomp. In de jongste meisjes categorie, junioren 1 dook zij het water in voor de 50M vrijeslag. Een zwemnummer waar alles moet kloppen en waarbij het superbelangrijk is om vooraf een reëel raceplan te hebben. Bijvoorbeeld hoe vaak ga je iedere baan ademen. Daar moet je in de trainingen dan al aan gewerkt hebben.

Daarna is het belangrijk om je zoveel mogelijk aan dat plan te houden. En lukt dat niet dan hoor je daar een volgende race rekening mee te houden. Charlotte’s plan leek goed maar na afloop zal zij geconstateerd hebben dat aanpassing van het raceplan een volgende keer noodzakelijk is. Charlotte tikte aan na 32.49 seconde en werd 37e.

Aan het einde van sessie 5 was het estafette-time. De jongens jeugd ging van start op de 4x100M wisselslag. Vincent nam de rugslag voor zijn rekening, Daen Spoor zwom schoolslag, Lars Verhalle de vlinderslag en Sander de vrijeslag. Via 1.00.04 voor Vincent, 1.06.91 voor Daen, 58.75 en 52.34 voor Sander werd het een 3.58.04. Goed voor een 7e plaats.

De meisjes junioren en meisjes jeugd waagden zich aan de 4x200M vrijeslag.

In de eerste finaleserie voor meisjes junioren vetrokken de meiden van VZC in baan 2. Evica ging van start. Na 2.18.62 nam Manon Kooij het van haar over. Manon splitte in 2.29.93. Femke Kats nam vervolgens van Manon over en splitte in 2.31.53. Charlotte mocht als laatste zwemster het water in en splitte naar 2.35.14. De eindtijd van de vier meiden was 9.55.22 en die tijd was goed voor een 6e plaats.

De aller, allerlaatste finaleserie was die van de 4x200M vrijeslag meisjes jeugd. Het viertal Kirsten Verhalle, Josse Bergman, Bridget Vermeer en Gaia Sterre Mirotti mocht van start gaan in baan 4. Zij hadden de snelste inschrijftijd en gingen voor goud.

In baan 3 lag de ploeg van PSV waarvan de eerste zwemster het opnam tegen Kirsten. Uiteindelijk tikte Kirsten net iets voor die PSV-ster aan. Kirstens tijd van 2.08.99 was een PR. Josse nam van Kirsten over. Tellen was even niet de sterkste kant van Josse. Op de 6e baan zwom zij als een volleerd open water zwemster en keek zij een keer of vier boven water naar het startblok om te zien of Bridget al op het startblok stond. Daardoor was die derde 50M bijna twee seconde langzamer dan de tweede en laatste 50M en resulteerde dat in een splittijd van 2.10.44. De tweede zwemster van de concurrerende ploegen VZC en ZV44 deden er 2 tot 3 seconde langzamer dan Josse over en een klein gaatje was dus ontstaan. Dat kleine gaatje werd door Bridget uitgebouwd. Bridget splitte naar 2.09.97 waardoor het verschil met de achtervolgers inmiddels was opgelopen tot ongeveer 6 seconden. Na bridget kwam Gaia. Die liet zien dat zij een overwinning thuis kan brengen. Haar 2.06.29 was de één na snelste splittijd van het hele veld. De eindtijd van 8.35.69 was bijna 10 seconden sneller dan de tweede tijd van de ploeg van ZV44. Het brons en zilver werd aangevuld met goud.

Categorieën: JeugdJuniorenNJJK

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *