Zaterdagmorgen 15 december

1x goud en 1 finaleplaats

De kop zou vermoeden dat dit tot nog toe de minst succesvolle sessie was. Niets is minder waar. Voor vanmiddag hadden Gaia Sterre Mirotti en Sander en Vincent Crooijmans zich al rechtsreeks voor de finales van de 400M vrijeslag geplaatst.

Vanochtend begon Lars Verhalle als eerste VZC’er aan de 400M vrijeslag bij de jongens jeugd. Hij behoorde niet tot de 10 snelst ingeschreven jongens en mocht in de “ langzaamste serie” starten. Lars vertrok vanuit baan 8 voortvarend en splitte 2.02.62. Daarmee ging hij met de zwemmer in baan 4 aan de leiding. Hoewel Lars ‘goed doortrok’ lukte het hem niet om die zwemmer in de slotfase bij te houden. Maar zijn eindtijd van 4.08.25 is voorlopig goed voor een heel dik PR en een tweede plaats in de tussenstand.

Op de 100M vlinderslag meisjes junioren 3/jeugd 1&2 was VZC met maar liefst 4 zwemsters vertegenwoordigd. De 100M vlinderslag wordt net als alle andere 100M’s bij de junioren 3 en jeugd 1&2 als voorronde gezwommen. De 10 snelsten per categorie plaatsen zich voor de finale in de middag. Evica Klok had een makkelijke taak. Bij de meisjes junioren 3 deden maar 5 zwemsters mee. Een finaleplaats was dus gegarandeerd. Vanmiddag zal het er pas echt om gaan spannen. En alle deelneemsters hebben kansen om het erepodium te bereiken.

In de volgende series kwamen achtereenvolgens Kirsten Verhalle, Aniek van de Weerd en Josse Bergman aan de start. Hoewel op voorhand finaleplaatsen buiten bereik leken te zijn, bleek dat toch niet zo onmogelijk. Kirsten zwom een PR in 1.07.55. Een serie later zwom Aniek eveneens een PR en was 0.01 sec sneller dan Kirsten 1.07.54. Josse zwom in de laatste Olympische serie naar 1.08.04. Eveneens een PR.
Toen de balans opgemaakt werd bleek dat Aniek zich als 1e reserve voor de finale had geplaatst. Kirsten werd 2e reserve. De kans is klein dat Aniek of beiden alsnog aan de start gaan komen in die finale, maar je kan niet weten.

Lars Verhalle maakte vervolgens progressie op de 50M rugslag. De 13e plaats was zijn deel bij de jongens jeugd in een tijd van 27.26 sec.

Ook Aniek ging van start op de 50M rugslag. Na haar 100M vlinderslag had zij niet heel veel tijd om te herstellen. Desondanks zwom Aniek een knappe 31.45. Net niet voldoende voor een PR en finaleplaats. Een 16e plaats was voor haar het hoogst haalbare.

Op de 200M schoolslag jongens jeugd was Daen Spoor de enige VZC’er. Zijn opening was goed. De 2e 50M kon er nog net mee door, maar daarna lukte het hem niet om het aanvangstempo vast te houden. Op dit moment gaan de kortere afstanden Daen beter af. Daen tikte aan na 2.29.89 en eindigde daarmee op een 12e plaats.

Net als de jongens begonnen de meisjes ook aan hun 200M schoolslag. Josse en Kirsten zwommen naast elkaar in de één na snelste serie bij de meisjes jeugd. De eerste 100M zwommen zij gelijk op en ontliepen de tussentijden elkaar niet veel. Na 200M was het verschil uiteindelijk iets groter. Kirsten zwom naar een mooi PR en tikte in de serie als 2e aan in 2.44.09. Josse bleef iets boven haar PR steken in 2.46.30. Voor Kirsten was er een 8e plaats in de jeugdcategorie en voor Josse werd het een 13e plaats.

Bridget mocht in de serie na Kirsten en Josse van start gaan. In haar serie zwommen slechts 4 zwemsters omdat alleen die 4 zwemsters aan de limiet hadden voldaan. Bridget had tot doel om een Nederlands record voor 13-jarigen te zwemmen. Dat record bleven echter buiten haar bereik. De door haar met overmacht gewonnen race eindigde in een tijd van 2.41.95. Een seconde boven haar PR maar wel goed voor een gouden medaille. Nummer twee werd op bijna 7 seconden achterstand gezwommen. Volgende week kan Bridget tijdens het ONK een nieuwe poging doen.


Na de 200M schoolslag stond de 50M vrijeslag nog op het programma. Lars en Bridget waagden zich aan de ultieme zwemsprint. Lars zwom naar een PR van 24.10 en werd daarmee 12. Een plaats goed voor een zitje op de reservebank van de finale 50M vrijeslag.

Bridget had niet al te veel rust gehad alvorens zij weer mocht aantreden op de 50M vrijeslag. Daar waar Lars eerder 0.02 sec onder zijn PR zwom, presteerde Birdget het om 0.02 sec boven haar PR te zwemmen. Dat was de handgeklokte tijd van 28.71. Als je weet dat het verschil tussen handgeklokte en elektronisch tijden ca 0.2 tot 0.3 sec is, dan is de door Bridget gezwommen 28.73 dus een prima tijd.

Categorieën: JeugdJuniorenNJJK

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *