Opmerkingen en suggesties voor alle onderdelen van de VZC Synchro-site, maar ook berichtjes, foto's, filmpjes etc. etc. kunt u sturen naar Webbeheer Synchro.

Het synchroonzwemmen bestaat uit twee onderdelen: figuren (techniek) en uitvoeringen (zwemmen op muziek). Het onderdeel techniek bestaat uit meer dan honderd figuren, omschreven in het reglement synchroonzwemmen van de Koninklijke Nederlandse Zwembond, de KNZB. Onder uitvoeringen verstaan we het zwemmen op de maat van daartoe geschikte muziek, te verdelen in solo, duet of groep (4 tot 8 meisjes), waarin de aangeleerde figuren, delen of combinaties daarvan en de zwemslagen verwerkt zijn.


Wat is synchroonzwemmen?

"Synchroon" betekent "gelijk". Het is een sierlijke, maar zware sport want je moet niet alleen de vier zwemslagen (vrije slag, vlinderslag, rugslag en schoolslag) beheersen, maar ook gevoel voor ritme hebben. Een groot deel van de figuren wordt onder water uitgevoerd.


Diploma's

Er zijn 5 aanloopdiploma's te behalen die nodig zijn om voor wedstrijddiploma's in aanmerking te komen. Deze diploma's zijn genoemd naar de figuren uit het synchroonzwemmen. Oplopend in moeilijkheidsgraad zijn dat de volgende diploma's:
Het basishoudingdiploma
Het zeilbootdiploma
Het balletbeendiploma
Het spagaatdiploma
Het barracudadiploma

Voor wedstrijddeelnemers zijn er 4 wedstrijddiploma's te behalen, oplopend in moeilijkheid van Age 1 tot Senior. Synchroonzwemmen is ontstaan aan het einde van de negentiende eeuw. Men noemde het toen 'trick' zwemmen. In het water liet men trucjes, zoals salto's en rollen zien. In een latere fase begon men met meerdere mensen patronen te vormen. Toen werd het figuurzwemmen genoemd. Een verschil tussen figuurzwemmen en trick zwemmen is dat het figuurzwemmen op muziek uitgevoerd werd.

De wedstrijddeelnemers worden in categorieën ingedeeld op leeftijd en diploma.

• Senioren = 18 jaar en ouder
• Junioren = 17 jaar en jonger
• Age 2 = 15 jaar en jonger
• Age 1 = 12 jaar en jonger

Neem contact op

Algemene contactgegevens VZC Synchro

Bezoekadres

VZC | Sportlaan 5 B | 3905 AD | Veenendaal

Neem contact op