ONK kb 2017-2018 (Finale) sessie 6

Zaterdag 23 december

De laatste sessie van het ONK bracht wederom medailles voor VZC.

In de B-finale van de 400M vrijeslag mocht Gaia Sterre Mirotti starten. Vanochtend zwom zij een teleurstellende tijd in de series van die 400M vrijeslag. Gelukkig mocht zij als 16 door naar de B-finale. Zij had zich voorgenomen om even iets recht te zetten, alvorens zij weer met haar ouders naar huis in Riccione (Italië) zou reizen.

Het lukte Gaia om veel beter van start te gaan en haar doeltijden te blijven zwemmen. Na 4.25.62 tikte zij in een nieuw PR als 4e in die B-finale aan. Eind goed al goed!

In de B-finale van de 200M vlinderslag mochten Brent Günther en Thom Delno op herhaling. Hoewel het als de laatste dag ONK en inmiddels ook de 6e racedag op een NK in 9 dagen tijd was persten de mannen er wederom PR’s uit. Brent tikte in die B-finale als 3e aan in 2.12.82 en Thom werd 4e in 2.14.21.

In het A-finale programma werd begonnen met de snelste serie 1500M vrijeslag voor heren. In die snelste serie gingen Vincent & Sander Crooijmans o.a. de strijd aan met Olympisch kampioen 10KM Open water en Marcel Schouten, die het leuk vindt om 25KM in open water te zwemmen. Natuurlijk konden Vincent en Sander die twee niet bijhouden. Schouten en Weertman zwommen tot 1400M naast elkaar, daarna trok Weertman de sprint aan en nam hij alsnog bijna 20 meter voorsprong op Schouten. De laatste 100M zwom Weertman in 52.16!

Vincent zwom lange tijd tussentijden die net iets onder zijn PR lagen. In de laatste 200M moest hij echter op die tijden heel iets toegeven. Vincent zwom een mooie gelijkmatige race, tikte aan in 15.48.71 en werd daarmee 6e. Vanaf het begin had Sander meer moeite om zijn tussentijden van het zijn PR te benaderen. Sander leek moeite te hebben om na twee zware toernooien de energie nog weer eens op te brengen om een puike tijd te zwemmen. En als het dan op zo’n 1500M niet lekker gaat dan lijken de af te leggen meters steeds zwaarder te worden. Sander finishte in de snelste serie als 8e in 16.08.82.

In de A-finale 100M wisselslag was VZC met twee zwemsters vertegenwoordigd. Marjolein Delno wilde de strijd aangaan met Marrit Steenbergen, maar doordat zij zowel bij het eerste als tweede keerpunt niet lekker kon ‘kaatsen’ liep zij na 50M al een zodanig achterstand op Steenbergen op dat de tweede plaats het hoogst haalbare was. Marjolein won dus het zilver in 1.01.33. Silke Holkenborg wist haar PR in die finale weer een kleine beetje aan te scherpen. In 1.04.34 zwom zij naar een keurige 6e plaats.

Door afzeggingen van anderen werd Sten Postma van de B-finale naar de A-finale van de 100M wisselslag gepromoveerd. Dat gaf hem in de middag iets meer rust en een mooi doel om na te streven. Namelijk een PR en je goed positioneren tussen de snelste mannen van Nederland op die afstand. Sten was als laatste toegelaten tot die finale maar wist door het zwemmen van een mooi PR van 57.47 op te schuiven naar de 6e plaats.

Marjolein Delno mocht in de A-finale van de 100M schoolslag voor de 13 keer dit ONK op het startblok klimmen. Of het in het getal 13 zat of in het aantal 13, we weten het niet, maar bij Marjolein liep die schoolslag in de finale niet lekker. Op de eerste dag had zij in de 4x100M wisselslag estafette nog een 1.08 gezwommen. Nu werd het een 1.11.29. Die tijd was goed voor een 7e plaats.

Als allerlaatste ONK-nummer stond de 4x100M vrijeslag estafette dames gepland. In de ochtend hadden Gaia Sterre Mirottie, Saskia de Jonge, Silke Molendijk en Marjolein Delno ervoor gezorgd dat zij als tweede door mochten naar de finale.

Doel was om met een medaille het toernooi af te sluiten. Na de ochtendserie werd duidelijk dat Ranomi Kromowidjojo voor PSV aan de start zou komen en dat het team van De Dolfijn, de uit de VS, voor familiebezoek, overgekomen Robin Neuman, in zou gaan zetten.

Daardoor werd het zicht op de gouden of zilveren medaille een stuk minder. Brons leek het hoogst haalbare en daartoe moest het team van The Haque Swimming verslagen worden.

Vanochtend was het team uit Den Haag al langzamer geweest en in hun samenstelling zou niets veranderen. Zij hadden alleen een volgordewijziging doorgevoerd.

Voor VZC kwam aan de start Femke Spiering, Silke Holkenborg, Saskia de Jonge en Marjolein Delno.

Femke opende heel erg goed en wist op de laatste dag van het ONK nog een 56.24 ‘op de mat te leggen’. Silke nam van Femke over en moest het tegen Ranomi op gaan nemen. Natuurlijk lukte het Silke niet om Ranomi voor te blijven maar haar 56.41 was prima. (Ranomi splitte in 51.34!). Saskia dook na Silke het water in en wist de kleine achterstand op The Haque Swimming in te lopen. Saskia was ten opzichte van de ochtend weer 0.02 sec sneller. Nu zwom zij 57.85. Marjolein dook daarna het water in en wist dat zij normaliter die bronzen medaille thuis kon brengen. De Dolfijn door de inbreng van 4 NTC-zwemster en PSV door de inzet van Kromowidjojo lagen op een onoverbrugbare voorsprong. Marjolein zwom iedere baan weer verder weg van team The Haque Swimming en tikte uiteindelijk meer dan 2 seconden voor de zwemster uit Den Haag en verre omstreken aan. De tijd van Marjolein van 54.71 zorgde voor een totaaltijd van 3.45.21. Na het goud op de 4x200M vrijeslag nu dus brons op de 4x100M vrijeslag.

Voorafgaand aan de laatste finalesessie deelde Jos van Kuijeren, de wandelende zwemencyclopedie en vaste speaker van NK’s mede dat het in jaar 1975 voor het laatst was dat een kwartet dames van VZC (toen met de toevoeging Ritmeester) goud op de 4x200M vrijeslag op een NK zwemmen won.

Zo eindigde dit ONK voor VZC met 2x goud, 3x zilver en 2x brons