ONK kb 2017-2018 Sessie 5

Zaterdag 23 december

De laatste dag van het ONK begon met de 400M vrijeslag voor dames. Maaike Tijhof vertrok als eerste VZC-zwemster. Het raceplan was duidelijk, een tijd onder de 4.40. Dat wat gisteren tijdens de 800M vrijeslag heel goed ging, een opbouwende race, lukte haar vandaag helaas niet. Maaike tikte aan in 4.41.35 en was daar niet tevreden mee.
Gaia Sterre Mirotti mocht een serie later starten op die 400M vrijeslag. Gaia had ook een goed raceplan voor ogen, maar ook haar lukte het niet. Met de door haar gezwommen 4.32.38 was ook zij niet tevreden. Gaia zwom echter de 16e tijd en mag daardoor vanavond in de B-finale nogmaals proberen om haar PR te verbeteren.
Weer een serie later kwam Femke Spiering aan de start. Ook Femke zwom geen PR, maar dat hoeft ook niet wanneer je met de door haar gezwommen tijd van 4.21.92 als 7e door mag naar de A-finale. Hopelijk gaat het vanavond nog wat sneller.

Op een ONK korte baan staat ook altijd de 100M wisselslag geprogrammeerd. Op lang bad is dat namelijk wat lastig zwemmen. Hoewel…. Enige jaren gelden introduceerde de KNZB tijdens de finalewedstrijd van de competitie een 100M wisselslag op lang bad. De zwemmer moest toen van slag wisselen op een door hem/haar zelf gekozen moment tussen de 20M en 30M en tussen de 70M en 80M. Het werd geen succes.
Succes had vanochtend Silke Molendijk wel. Silke zwom op de 100M wisselslag naar een PR van 1.07.33. Naamgenote Silke Holkenborg wist op die afstand ook een PR te zwemmen in 1.05.01. Met die tijd kwam zij op plaats negen terecht.
Marjolein Delno zwom in de voorlaatste serie naar de winst in 1.02.30.
Vanavond zien we Marjolein en Silke Holkenborg terug in de A-finale. Silke mag in die A-finale starten omdat er één snellere zwemster heeft afgezegd.

Sten Postma mocht zich vervolgens gaan wagen aan zijn 100M wisselslag. Sten was in de laatste serie geplaatst en zwom naar een keurig PR van 58.07. Die tijd was goed voor een 10e plaats. Normaliter is die plaats goed voor een baan in de B-finale, maar door afzeggingen mag Sten vanavond op herhaling in de A-finale.

Dat het veel moeite kost om op zo’n laatste morgen van het ONK te sprinten werd duidelijk op de 50M vrijeslag voor dames. Daar zwommen slechts enkelen onder hun PR.
Femke Spiering zwom die 50M in 27.00 en Silke Holkenborg in 26.83. Beiden zijn toch echt gewend om andere tijden te zwemmen.

Vanochtend stond ook de 50M schoolslag voor heren op het programma. Thom Delno zwom een 29.94 en Sten Postma, in de serie na hem een 29.71. Beide tijden waren niet voldoende om in de buurt te komen van een finale.

Pr’s waren Silke Molendijk dit toernooi niet vreemd. In sessie 5 zwom zij op de 100M schoolslag naar een nieuw PR van 1.14.32. Mogelijk dat bij haar de vermoeidheid toch ook al wel een beetje opspeelde. In de laatste 25M kon was haar verval niet iets te groot, anders had er zeker een 1.13 in gezeten. Maar Silke kennende doet zij dat gewoon de eerstvolgende keer.
In de snelste serie van die 100M schoolslag startte Marjolein Delno in baan 5. In die serie tikte zij als derde aan in 1.10.75. Voldoende om als 6e door te gaan naar de A-finale.

Naast de korte en relatief makkelijke afstanden stond er ook een 200M vlinderslag voor heren geprogrammeerd. In de eerste serie van dat zwemnummer kwamen Thom Delno en Brent Günther tegen elkaar uit in respectievelijk baan 1 en 2. Het ging gelijk op. Na 50M en na 100M lag Thom voor Brent, maar na 150M en uiteindelijk ook op de finish lag Brent voor op Thom. Brent zwom 2.13.91. Thom zwom naar een PR van 2.15.57.
Zoals gebruikelijk op (O)NK’s zijn er altijd veel zwemmers die zich op dezelfde dag niet willen wagen aan een tweede 200M vlinderslag. Het regende dus afmeldingen voor de finales. Brent’s tijd was goed voor een 16e plaats, dus hij mocht al starten in de B-finale. De tijd van Thom was goed voor een gedeelde 20e plaats. Gelukkig voor hem hadden meer dan 4 zwemmers zich afgemeld. Anders had hij nog een Swim-Off moeten doen voor een plaats in de B-finale. Door al die afzeggingen mag Thom in de B-finale van start op baan 7.

Individueel werd sessie 5 voor VZC afgesloten door Babet Kruger, Silke Molendijk en Femke Spiering op de 50M vlinderslag. Door middel van twee hele goede onderwaterfases zwom Babet naar een tijd van 30.48. Net iets boven haar PR.
Silke Molendijk lukte het wel om een PR te zwemmen. Ondanks haar laatste (finish)slag, die te wensen overliet, tikte zij toch maar mooi 0.16 sec onder haar PR aan in 29.08.
Femke Spiering bleef meer dan 1 sec boven haar PR steken. Desondanks was haar tijd van 28.55 goed voor een 16e tijd en dus een plaats in de B-finale. Die B-finale laat zij echter aan zich voorbijgaan. Femke zwemt immers al in de A-finale 400M vrijeslag.

Tenslotte hadden Gaia Sterre Mirotti, Saskia de Jonge, Silke Molendijk en Marjolein Delno de taak om via de series 4x100M vrijeslag een plaats bij de beste 8 af te dwingen om vanavond in de finale om een medaille te kunnen gaan racen.
Op de tribune was inmiddels de van TV bekende Valerio Zeno waargenomen. Valerio zwemt/traint in de SwimGym in Amsterdam waar hij training/zwemles krijgt van Saskia. Op haar uitnodiging kwam hij naar haar en VZC kijken. Valerio was onder de indruk van de snelheid waarmee iedereen zich door het water bewoog en wist niet beter dan dat er alleen in baden van 50M gezwommen werd.

Gaia mocht van start gaan. Eerder lukte het haar om met gemak onder de 1 minuut te zwemmen. Vandaag lukte dat helaas niet. Gaia gaf in 1.00.25 het “stokje” over aan Saskia. Net als afgelopen vrijdag zwom Saskia een splittijd onder de 58 sec. Nu kwam zij uit op 57.97. Silke nam van Saskia over en steeg weer eens boven zichzelf uit. Na 58.90 tikte zij aan en mocht Marjolein aan de laatste 100M beginnen. Marjolein splitte naar 54.71. Ruim voldoende om te eindigen in 3.51.83 en om als tweede in de serie en derde in totaal een plaats in de finale af te dwingen.


Na afloop gingen de dames nog even op de foto met Valerio.

 

Vlnr: Silke Molendijk, Marjolein Delno, Valerio Zeno, Saskia de Jonge en Gaia Sterre Mirotti