NJJK kb 2017-2018 Sessie 7

Zondag 17 december

De laatste (finale)sessie van het NJJK begon voor VZC met een gouden medaille gewonnen door Femke Spiering op de 200M vlinderslag meisjes jeugd. Al enkele NJJK’s lang is Femke onverslaanbaar op die afstand. Vanochtend wist zij zich als tweede te plaatsen voor die finale. Haar vlinderslagrivale en trainingsmaatje bij het RTC in Eindhoven, Nienke Jonk, had zich als eerste geplaatst in een tijd die bijna 3 seconde sneller was. Maar Femke zou Femke niet zijn en liet ‘de kaas niet van haar brood eten’. Tot 150M ging het gelijk op en zwommen beide zwemsters onder hun persoonlijke records. In de laatste 50M zette Femke aan zoals we dat van haar gewend zijn. De 200M vlinderslagtitel was weer voor Femke. Nu in 2.15.02, een kampioenschapsrecord.

Ook in de 200M vlinderslagfinale bij de jongens jeugd was VZC in de persoon van Brent Gunther vertegenwoordigd. Brent mocht van start gaan in baan 0. Door de dingen die in de ochtend nog wat beter hadden gekund aan te pakken lukte het hem om wederom een PR te zwemmen. Zijn tijd van 2.12.98 was goed voor een 8e plaats.

Bridget Vermeer was dit NJJK goed op dreef geweest op de 50M en 200M schoolslag. In de laatste sessie kwam zij aan de start op de 100M schoolslag bij de meisjes junioren 2. Zij was als 7e geplaatst maar was vastbesloten om zich te gaan mengen in de strijd om de medailles. Het werd een strijd om de gouden medaille. Bridget opende de eerste 50M als eerste in 36.94. Op de eindstreep moest zij echter de zwemster in baan 6 voor laten gaan. Bridget zwom in weer een prachtig PR naar een 2e plaats in 1.20.09.

In de finale 100M schoolslag jongens jeugd kwamen maar liefst 3 VZC’ers aan de start. Sten Postma had zich als derde geplaatst en tikte in de finale als 2e aan in een mooi PR van 1.02.77. Thom bleef 0.3 sec boven zijn PR steken en werd knap 5e in 1.04.34. Daen Spoor werd 7e in ook een PR van 1.06.13.

Vervolgens kwam Brent Gunther weer aan de start in de finale 50M vlinderslag jeugd. Weer zwom hij in baan 0. Die baan lag hem eerder al goed. Nu dus weer. In weer een PR van 26.70 werd Brent wederom 8e.

Femke Spiering die kort daarvoor haar gouden medaille voor de winst op de 200M vlinderslag had opgehaald, kwam voor haar 2e finale van de laatste sessie aan de start op de 200M wisselslag meisjes jeugd. Na 100M lag Femke aan de leiding. Op de schoolslag werd zij echter ingelopen door de latere winnares Niamh Hofland. Alle andere zwemsters wist Femke echter wel voor te blijven. Haar 2.19.18 was geen PR maar wel goed voor een zilveren medaille.

Lars Verhalle ging in zijn race op de 200M wisselslag bij de jongens junioren 4 op zoek naar een medaille. Hij begon voortvarend, misschien zelfs wel een beetje te snel op de eerste 50M vlinderslag. Daardoor lukte het niet om tijdens de rugcrawl de juiste slagfrequentie te vinden. Lars viel buiten de prijzen maar zwom wel een klein PR van 2.12.47.

In de finale 200M wisselslag jongens jeugd kwamen wederom 3 VZC’ers aan de start. Sten Postma zwom weer een PR. De door hem gezwommen tijd van 2.06.01 was goed voor een 4e plaats. Vincent Crooijmans en Thom Delno konden hun PR’s uit de series niet verbeteren. Vincent kwam tot 2.11.06 en Thom tot 2.12.31. Zij werden respectievelijk 9e en 10e.

De laatste sessie werd net als de sessie 3 en 5 afgesloten met de finales van de 4x200M vrijeslag estafette meisjes junioren en jeugd en de 4x100M vrijeslag jongens junioren en jeugd.

Bij de junioren meisjes kwamen op die 4x200M vrijeslag voor VZC aan de start Aniek van de Weerd, Bridget Vermeer, Kelly Patricia en Kirsten Verhalle. De meisjes waren als 4e geplaatst en er waren kansen om als team naar het ereschavot te zwemmen. Het werd ongemeen spannend. Aniek opende in 2.15.99, Bridget nam over in 2.18.99, Kelly zwom naar 2.23.24 toen Kirsten het van haar overnam. Op dat moment lag het team, zwemmend in baan 6, in bronzen positie. Aquanovio’94 uit Nijmegen zwom in baan 5 en had een inschrijftijd die 9 seconden sneller was dan onze meiden. Kirsten perste een ongelofelijk snelle race uit haar lichaam. De laatste zwemster van Aquanovio’94 kwam steeds dichterbij, maar was toch iets te enthousiast aan haar inhaalrace begonnen. De voorsprong van Kirsten werd weliswaar kleiner maar zij hield stand en tikte als derde aan. De splittijd van Kirsten was 2.14.62. De eindtijd van VZC 9.12.36! Die van Aquanovio’94 9.12.70.

Hierna was het de beurt aan Gaia Sterre Mirotti, Josse Bergman, Lotus van Geemen en Femke Spiering om te gaan racen op de 4x200M vrijeslag estafette voor meisjes jeugd.

Gaia opende de wedstrijd en tikte als eerste aan in een PR van 2.06.35. Josse nam van haar over en kwam ook tot een estafette PR van 2.13.54. Daarna dook Lotus het water in. Dat Lotus een trainingsachterstand heeft kon zij duidelijk merken. Desondanks werd zij zich kranig en zwom zij voor wat zij waard was. Lotus tikte na 2.15.97 aan. Op dat moment lag team VZC op een derde plaats. Femke was wederom de slotzwemster. Ze deed er alles aan om de achterstand op nummer 2 in te zwemmen. Ongeveer dezelfde situatie als bij de meisjes junioren deed zich voor. Alleen nu waren de rollen omgedraaid en was het scenario hetzelfde. Femke begon aan haar inhaalrace en kwam heel dichtbij maar het lukte haar niet om de zwemster in baan 3 te grazen te nemen. Op de meet was het verschil nog maar 0.74 sec. Voor VZC was het brons en bleef het brons in een tijd van 8.38.70

Het NJJK werd afgesloten met de 4x100M vrijeslag jongens jeugd.

In de samenstelling Sander Crooijmans, Vincent Crooijmans, Thom Delno en Sten Postma kwam VZC aan de start. Het zou lastig worden om de directe concurrent ZPC Amersfoort te verslaan. Op de 4x200M vrijeslag kwamen de jongens uit Amersfoort er niet aan te pas, maar op de kortere estafette voelen zij zich comfortabeler.

Sander opende in 53.46, broer Vincent nam over en zwom 52.70. Daarna dook Thom het water in en splitte naar 53.22. Sten mocht het afmaken. Dat wil zeggen de tweede plaats consolideren, want de achterstand op ZPC Amersfoort was te groot om in te lopen. Sten zwom 51.79. Eindtijd 3.31.17 en dus een tweede plaats.

Het NJJK korte baan bracht de ploeg van VZC 26 medailles!

4x goud, 9 zilver en 13 bronzen medailles.

Dank aan alle lezers die zo betrokken waren bij de prestaties van de junioren- en jeugdzwemmers van VZC.

Aanstaande donderdag begint al weer het Open Nederlands Kampioenschap zwemmen voor senioren in Hoofddorp. VZC doet daar ook weer mee met 16 zwemmers. Er zijn medaillekansen op de damesestafettes en enkele individuele nummers. De uitslagen zijn dan weer te volgen via: http://livetiming.knzb.nl/onkkb17/

Dank aan alle lezers die zo betrokken waren bij de prestaties van de junioren- en jeugdzwemmers van VZC.