Menu

NJJK lb 2017 Sessie 5 en 6

Goud voor Femke Spiering,, zilver voor Vincent Crooijmans, en de meisjes jeugd 4x200M vrijeslag estafette en brons voor Sander Crooijmans.

 

Sessie 5 en 6 (zaterdag 17 juni 2017)

 

In verband met de korte tijd tussen sessie 5 en 6 deze keer het verslag van deze sessies in één. De schrijver van dit verslag had slechts 5 kwartier om heen een weer tussen zwembad en verblijfadres te reizen, te lunchen en de planning voor sessie 7 en 8 te maken.

 

Sessie 5

Vanochtend mocht Aniek van de Weerd als eerste VZC’ster van start op de 100M rugslag voor meisjes junioren 2. Mogelijk dat haar zenuwen parten speelden. Het lukte haar niet om haar inschrijftijd te verbeteren. Aniek zwom minder dan een halve seconde boven haar PR en tikte aan na 1.13.27.

 

Tijdens de start van de 200M wisselslag bewoog Femke Spiering vlak voor het startsignaal. Voordeel had zij daar niet van, maar in de bepalingen staat dat een zwemmer stil moet staan. Een diskwalificatie was het gevolg. Daardoor hoefde zij ook niet na te denken over het wel of niet zwemmen van de bijbehorende finale. 

 

Sten Postma en Thom Delno kwamen bij de jongens jeugd op de 100M schoolslag aan de start. Beiden zwommen een PR. Sten in 1.06.71 en Thom in 1.07.47. Sten ging als derde en Thom als zevende door naar de finale.

Daen Spoor zwom ook de 100M schoolslag, maar dan bij de jongens junioren 4. De schoolslag “loopt” voor hem dit toernooi erg goed. Hij dook voor het eerst onder de 1.10 op lang bad. Zijn tijd van 1.09.89 en werd daarmee vijfde.

 

Kort hierna was Sten overigens weer aan de beurt voor de 50M vrijeslag. Ondanks de korte rust zwom Sten een mooi PRvan 24.66. Goed voor een 8e startplek in de finale.

 

Hierna was het al weer de beurt aan Femke Spiering die samen met Silke Molendijk aan de start kwam van de 200M vlinderslag voor meisjes jeugd. Er namen slechts 10 zwemsters aan dat onderdeel deel en dus was iedereen ook direct geplaats voor de finale, later op de dag, ongeacht de gezwommen tijd. Waarom dan niet direct een finale zwemmen?

Femke was mogelijk nog te veel bezig met haar diskwalificatie op die 200M wisselslag. Zij kwam vanaf de eerste meters nimmer in haar slag. Silke daarentegen zwom een solide race en wist zich in 2.27.96 als derde voor de finale te plaatsen. Femke moest genoegen nemen met een vierde plaats in een voor haar matige tijd van 2.29.87.

 

Thijs Molendijk mocht starten op de 50M rugslag jongens jeugd. De reactietijd van Thijs is vaak erg goed, de uitvoering van de start zelf vaak wat minder. Ook de onderwaterfase laat vaak te wensen over. Hij is sterk in de tweede helft van de race, maar wanneer een race maar 50M lang is, blijft daar dan slechts 25M van over om een achterstand goed te maken. Onverwachts toverde Thijs een goede onderwaterfase uit zijn hoge hoed. De onderwaterfase zorgde dit keer slechts voor een zeer geringe achterstand op de rest van het veld. Hij tikte vervolgens aan in een mooi PR van 29.36. Thijs werd 14e en mocht niet in de finale op herhaling.

 

Aan het einde van de ochtend, het was eigenlijk al middag doken Sander en Vincent Crooijmans het water in voor hun 1500M vrijeslag. Sander was als tweede geplaatst. Vincent als derde. Doel was om een zodanig goede race neer te zwemmen dat er tijden van onder de 16.31.00 uit zouden komen. De PR’s, de uitkomst van hun eerder gezwommen 400M vrijeslag en de wetenschap dat het op een NJJK altijd nog wat harder kan, maakten dat die de verwachting was dat die tijd gehaald zou worden. Die tijd gaf, samen met een tijd onder de 4.10.00 op de 400M vrijeslag, voor een nominatie voor het EJK Open Water in Marseille.

Hun “eeuwige” concurrent Thomas Jansen lag tussen hen in en zwom een solide race. De uitvoering leek eenvoudig. Meezwemmen met Thomas Jansen was vanmorgen een garantie om die tijd te halen. Vanaf het begin ging het bij zowel Sander als Vincent zwaar. Zo zag het er ook uit. Beiden knokten voor wat ze waard waren. Daar lag het echt niet aan. Het is ontzettend knap hoe zij altijd weer alles eruit weten te persen, ook wanneer het een keer niet zo lekker gaat. Vincent zwom desondanks toch nog een klein PR in 16.34.78. Sander zwom slechts 3 tellen boven zijn PR en tikte aan in 16.37.87.De zilveren medaille was voor Vincent en die in het brons voor Sander.

 

Sessie 6

Vanmiddag mocht Bram Schaafsma op het startblok klimmen voor zijn 1500M vrijeslag. Bram is ambitieus en dat bleek ook uit het door hem opgesteld raceplan. Zijn PR, van de regionale kampioenschappen in Amersfoort was 18.45.00. Vandaag stond er onder aan het zijn lijstje 18.05. Zeer ambitieus. Uiteindelijk kon er een compromis met hem gesloten worden. Iedere 100M 1 seconde sneller dan in Amersfoort zou al betekenen dat hij 15 seconden PR zou zwemmen. Daar vanafgehaald de seconden die in de eerste en laatste 100M “in mindering” gezwommen zouden worden, was een tijd onder de 18.30.00 reëel.

Bram vertrok voortvarend maar kon de 36-tigers per 50M niet volhouden. Na zo’n 500M begon hij 37-tigers te zwemmen. Gelukkig had hij een marge opgebouwd en tikte hij aan in 18.26.27. Een prachtig PR van meer dan 19 seconden en goed voor een 6e plaats in zijn jaargang.

 

Sten Postma en Thom hadden zich geplaatst voor de finale 100M schoolslag en hoopten op een verbetering van hun ranking en hun tijd. Voor beiden zat het er niet. De verschillen met de PR’s van vanmorgen waren klein. Sten zwom 1.06.93 en Thom 1.07.63. Sten werd zesde en Thom negende.

 

De 200M vlinderslag finale bij de meisjes jeugd was bloedstollend. Femke Spiering wilde zich natuurlijk revancheren en wanneer Silke Molendijk zich kon verbeteren zou zijn in de buurt van het podium kunnen komen. Femke zwom veel beter dan vanochtend en liet zien dat zij in de jeugdcategorie de koningin van de 200M vlinderslag is. Weliswaar minder makkelijk dan andere keren, maar ook dit keer tikte zij als eerste aan in 2.20.58. Goud dus voor Femke! Nienke Jonk tikte slechts 0.04 sec later aan. En Silke, die kwam in de laatste baan nog heel dicht bij Kaylee Dekker (een buitenlandse zwemster van PSV) en tikte na 2.27.61 aan. Slechts 0.02 sec van het brons!

 

Slechts 10 minuten na de 100M schoolslag finale kon Sten weer aan de bak voor de 50M vrijeslag finale. Het lukte hem niet om zich te verbeteren. Sten zwom 24.84 en werd negende.

 

De laatste individuele starts waren voor Vincent en Sander Crooijmans. Onverwachts legden zij een geweldige 50M vrijeslag sprint neer. Vincent won zijn serie in 25.78. Sander, die in de snelste serie aan de start kwam kon niet voor Vincent onder doen en scoorde een 25.76. Ja voor zulke tijden ben je tenslotte een tweeling. Sander werd 8e en Vincent 9e. Hoe kan het anders?

 

Het slot van sessie 6 bestond voor VZC uit twee estafette races. De meisjes junioren hadden zich bij de snelste 10 verenigingen van Nederland geplaatst en mochten in de finaleserie van start gaan in baan 0. De inschrijftijd van de juniorenestafette was 9.37.24. Die tijd was samengesteld door de 200M vrijeslagtijd van Gaia Sterre Mirotti te gebruiken. Dat was gedaan om tactische redenen. Hierdoor konden de meisjes junioren aan de start komen. Gaia zou echter gaan starten in de kansrijke estafette bij de meisjes jeugd en vervangen worden door Kelly Patricia.

In de samenstelling Josse Bergman, Aniek van de Weerd, Kelly Patricia en Anne-Fleur Opdam gingen de meisjes voortvarend van start.

Josse opende in een persoonlijk record van 2.20.49. Aniek nam van haar over in 2.22.47. Kelly dook als derde van het starblok en zwom 2.29.16. Anne-Fleur mocht “het karwei” afmaken en zwom een splittijd van 2.25.67. Eindtijd 9.37.79. Slechts 0.5 sec boven de inschrijftijd!! De meisjes consolideerden daarmee hun negende plaats.

 

Het klapstuk van de dag was daarna de 4x200M vrijeslag voor meisjes jeugd. In de samenstelling Silke Holkenborg, Silke Molendijk, Lotus van Geemen en Femke Spiering stond de VZC ploeg als eerste geplaats in een tijd van 8.41.25. Plan was om Lotus dus te vervangen door Gaia, waardoor de virtuele eindtijd op zo’n 8.32.00 uit zou komen. Silke Holkenborg had zich echter na de donderdagavond afgemeld, waardoor Lotus haar eerste race van dit toernooi mocht zwemmen. Daar waar eerst de overwinning bijna op papier gemaakt kon worden moest er vandaag een hevige strijd geleverd worden met het kwartet van PSV. Het zou erg spannend gaan worden. Doel was het zwemmen naar goud, maar een zilveren plak zou iedereen ook zeer tevreden moeten stellen.

Gaia ging van start en zwom 2.10.28. De PSV-startzwemster zwom 2.10.05. Silke Molendijk zwom zoals gepland was een PR van 2.12.87. De tweede PSV-zwemster 2.14.44. Een kleine voorsprong dus. Lotus zwom in de eerste 100M een PR (lang bad) van 1.02.65 en tikte aan in een splittijd (en een dik (estafette) PR) van 2.13.71. Daar waar 2.17 “begroot” was, dus een enorme tijdwinst! De derde PSV-zwemster zwom 2.09.35. Een ruime voorsprong voor PSV. Femke nam als slotzwemster het stokje van Lotus over en splitte via 1.00.01 naar 2.06.11. Hoewel zij steeds dichter bij de vierde PSV-zwemster (2.07.69) kwam was had die 200M circa 10M langer moeten duren. De eindtijd van het VZC-team was 8.42.97. Die van het PSV-kwartet 8.41.53. Het werd dus een zilveren medaille met een goud randje.

Hoofdmenu

Over VZC

Leden

Volg ons