Nieuwe Hoofdsponsor van de Triathlon afdeling van VZC

  • Geschreven door Peter van de Haar

De afdeling Triathlon van VZC E&P heeft in de Account Software Groep een nieuwe hoofdsponsor voor drie jaar gevonden. Dankzij deze sponsoring kan de afdeling de continuïteit van haar aanbod garanderen en uitbreiden met nieuwe trainingen.

 

 

 

 

Account Software B.V. automatiseert al 25 jaar het MKB. De kern van hun dienstverlening wordt gevormd door de verkoop van de business software van Visma. Daarnaast ontwikkelen ze eigen software en hebben ze een klimaatneutraal serverpark waarmee ze hostingdiensten aanbieden aan een snel groeiende groep klanten. Het hoofdkantoor van de onderneming is gevestigd in Veenendaal.

"De afdeling is erg blij met de nieuwe hoofdsponsor", aldus Penningmeester Jan Schinkel. "Dankzij deze overeenkomst kunnen wij nu onder andere looptrainingen op een atletiekbaan uitvoeren en kan er clubkleding tegen een gereduceerd tarief worden aangeschaft. Verder denken we als bestuur na over uitbreiding van het trainingsaanbod voor onze leden met bijvoorbeeld krachttraining en spinning." 

De afdeling Triathlon van VZC E&P maakte de afgelopen jaren een sterke groei door naar 200 leden. De afdeling verzorgt met haar acht trainers (waaronder triathlonicoon Rob Barel) wekelijks vijf zwemtrainingen, twee looptrainingen en een fietstraining. Daarnaast wordt er bijna wekelijks een clubevenement georganiseerd en is de afdeling actief in alle triathlondivisies.

Voorzitter Sjoerd Veltman: "Op dit moment geldt er een wachtlijst om de druk op het badwater niet te hoog te laten worden. De sponsoring geeft onze afdeling een positieve impuls en helpt ons bij het verwezenlijken van onze doelen. Een van die doelen is uitbreiding van ons aanbod om de wachtlijst te laten verdwijnen." 

Bron: VZC E&P, afdeling Triathlon
Website Account Software Groep: www.accountsoftware.nl 

Grondlegger van de triathlonsport in Veenendaal - Jan van de Pol 1946-2014

  • Geschreven door Peter van de Haar

Jan van de Pol

1946-2014

Grondlegger van de triathlonsport in Veenendaal

We beseffen ons pas de waarde van onze geschiedenis op onomkeerbare momenten. Te vaak vergeten we dat een jonge sport als triathlon inmiddels ook een rijke historie heeft. Het plotselinge en tragische overlijden van sporticoon Jan van de Pol doet ons nu ook weer beseffen welke onschatbare betekenis hij heeft gehad in de geschiedenis van onze sport.

Ruim 33 jaar geleden had in Nederland nog bijna niemand van triathlon gehoord,  maar Jan zag in deze sport meteen zijn ultieme uitdaging en wilde die met zoveel mogelijk mensen delen. Zo organiseerde hij in 1983 samen met Henk Uri en Willem van de Pol ( geen familie) de eerste editie van de Triathlon Veenendaal. Gezwommen werd er in het 25 meter bad. Het fietsparcours liep over de openbare weg, inclusief stoplichten en een onbewaakte spoorwegovergang bij Maarsbergen. Het lopen ging door de gloednieuwe woonwijken van Veenendaal West, bijna door de tuin van Jan. Beroemd was in die tijd de Brug van Boers: een houten brug over het fietsparcours speciaal voor de triathlon gebouwd en een lastige hindernis voor de deelnemers aan het eind van de halve triathlon. Henk Uri was de wedstrijdleider en Jan hielp mee opbouwen en afbreken. Uiteraard deed hij de wedstrijd mee. Jan was vooral de initiator en verzamelde mensen om zich heen die iets konden organiseren. Tien jaar lang was hij voorzitter van de organisatie, maar ook daarna bleef hij actief achter de schermen.

Tussen 1984 en 2008 voltooide hij maar liefst tien keer de hele triathlon van Almere. Twee keer deed hij mee aan Europese en wereldkampioenschappen, hij reed de Elfstedentochten van 1986 en 1997 en nog menige alternatieve Elfstedentocht. In 1984 was er een clubje gelijkgestemde sportgekken uit regio ontstaan. Jan organiseerde informatieavonden in de DOVO kantine met o.a. de beroemde sportarts Strikwerda en prof-wielrenner Mathijs de Koning. Samen organiseerden ze fietstrainingen op zondag en zwemtrainingen onder de strakke leiding van Dora Demuth. Later ging deze groep op in VZC. De Triathlon Veenendaal is inmiddels uitgegroeid één van de grootste, oudste en best gewaardeerde evenementen van Nederland en onze Afdeling Triathlon van VZC telt tegenwoordig 200 leden en is met 16 clubevenementen zeer actief.

Dit alles zou ondenkbaar zijn zonder de inspirerende ideeën van de oersportman Jan van de Pol. Daarnaast is hij de mede-grondlegger van de IJsvereninging “de Greb”, de oprichter van de “EVER” (Enige Veenendaalse Endurance Race), een van de trekkers bij de doorstartpoging van de Veenendaalse handbalvereniging en grondlegger van de traditionele Nieuwjaarsduik. Zijn vasthoudendheid bij het realiseren van uitdagingen op het sportieve vlak voor de gehandicapte en niet- gehandicapte medemens verbaasde menigeen. Als fysiotherapeut kon hij talloze sporters snel weer op de been krijgen en van nuttige adviezen voorzien. Hij was een doener, maar het liefst werkte hij in stilte. Veel nieuwe leden wisten dan ook nauwelijks iets van zijn rijke geschiedenis, maar kenden hem wel als de man die altijd aanwezig was, iedereen aanmoedigde en in het voorbijgaan nog een nuttige tip meegaf.

In 2005 kreeg hij voor al zijn verdiensten een Koninklijke onderscheiding. Zijn lijfspreuk -“een dag niet gesport, is een dag niet geleefd”- is hij tot het laatst trouw gebleven. Op 13 december overleed Jan tijdens een hardloop wedstrijd op zijn geliefde eiland Ameland.

(Bijdrage tot stand gekomen door Leo de Hartog, Abel ten Hoorn en Rob Barel)                                                

'Het doel is helder: Rio 2016'

  • Geschreven door Peter van de Haar

VEENENDAAL - Na zijn val van een maand geleden kwam Jorik van Egdom even in een dipje terecht, maar inmiddels is de triatlonner weer helemaal terug. Achter zich staat zijn tas al half ingepakt en de was hangt aan de lijn. Nadat hij maandag terug kwam van een wedstrijd in Madrid, kan hij zich nu alweer gereed maken voor de volgende trip, die vandaag begint. ,,Het is rennen en vliegen, maar we doen het allemaal voor één doel: de Olympische Spelen in Rio."

door Jeroen van der Veer

De schrik was groot toen 19-jarige van zijn fiets viel. De jonge inwoner van Veenendaal brak niets, maar kreeg wel te maken met een grote schaafwond. ,,Deze herstelde maar niet, waardoor ik vier weken minder hard heb kunnen trainen. De prestaties daardoor werden ook iets minder, maar twijfelen aan mijzelf doe en deed ik nooit. Inmiddels voel ik mij weer sterk en pakken we de draad weer op."


Route uitgestippeld
Zijn hele leven staat in het teken van zwemmen, fietsen en hardlopen en daarvoor moet bijna alles wijken. Dat is nodig, want alleen dan kan hij de absolute top bereiken. ,,Ik heb momenteel voor mijzelf een route uitgestippeld die ik wil gaan bewandelen. Als alles volgens plan verloopt ben ik er bij in Rio en wil ik vier jaar later ook echt mee gaan doen om de prijzen, als het evenement in Tokio is."

Om dat te bereiken, probeert Van Egdom aan veel internationale wedstrijden mee te doen. Op die manier verzamelt hij punten, waardoor de weg naar Brazilië eenvoudiger wordt. ,,Want dan ben je er nog niet. Je moet je dan ook nog bewijzen bij enkele op zichzelf staande wedstrijden. Ik begrijp nu als ze zeggen 'het is al heel wat als je aan de Olympische Spelen mee mag doen'. Het is namelijk écht hard werken."

Naast alle trainingen, moet er ook gestudeerd worden. Dat doet het talent op de Johan Cruyff University. ,,Maar dat schiet er wel eens bij in", bekent hij eerlijk. ,,Gelukkig is de studie gericht op je sport en staat dat op nummer één. Aan het eind van de rit wil ik succesvol zijn in de sport en mijn diploma hebben; dat is het ideaalste plaatje."


Zwemmen
Via een zwemvereniging probeert hij nog beter in het zwemmen te worden, waardoor hij meer krachten overhoudt voor zijn specialiteiten. ,,Fietsen en rennen kan ik goed, alleen is er in het water nog veel winst te boeken. Op dat onderdeel win je geen wedstrijden, maar je kunt er wel door verliezen. Daarom ga ik hier nog meer tijd en energie in stoppen, ik wil het uiterste uit mijzelf halen."

Dat hij daarvoor veel moet laten, ziet hij niet als een obstakel. Stappen met vrienden kan hij hierdoor niet en een sociaal leven onderhouden is lastig. ,,Per jaar heb ik zo'n twee weken echt vakantie en voor de rest staat alles in het teken van de triatlon. Sommigen kunnen dat maar moeilijk begrijpen, waardoor ik veelal vrienden in de sportwereld heb. Begrijp mij niet verkeerd hoor, ik ben totaal niet zielig. Topsport heeft ook zijn keerzijde, maar nog altijd geniet ik elk moment van de dag."

24-09-2014 12:09
 VAN DE REDACTIE